
DE 076-07-July 22, 1976

CHAPTERS 97 AND 98;
SECTION 98.051(4),

FLORIDA STATUTES -
CLOSING REGISTRATION

BOOKS
To: Honorable Jacqueline Winchester, Supervisor of Elections, Palm Beach County Courthouse,
West Palm Beach, Florida

To: Honorable Joyce Diffenderfer, Supervisor of Elections, Dade County Courthouse, Post
Office Box 012241, Miami, Florida

To: Honorable Joe Oldmixon, Supervisor of Elections, Escambia County Courthouse,
Pensacola, Florida Prepared by: Division of Elections

You have requested clarification of advisory opinion DE 076-01 in several particulars.

DE 076-01 treated specifically of Section 98.051(4), Florida Statutes, concluding that
persons registering before the close of registration books on the forty-fifth day prior to the
immediately upcoming elections are entitled to cast general ballots, but that those persons
registering thereafter — in the fifteen-day hiatus between the forty-fifth day and thirtieth day
prior to the general election — are entitled to vote only in the immediately upcoming national
election, and need not reregister for a subsequent federal, state or local election.

The "national” election referred to is, and is exclusively, the election for presidential and
vice-presidential electors. Section 97.031, Florida Statutes.

We are asked whether one registering during the fifteen-day hiatus and entitled to vote in
the upcoming national election must execute a special affidavit of residency? No, the normal
registration procedure will suffice. In DE 076-01 it was noted that supervisors may or can
require an affidavit, but such an observation was not intended to signify a legal requirement.
Supervisors should register applicants who are resident and intend to be resident.

Reference in DE 076-01 to Section 97.031, Florida Statutes, appears to have engendered a
certain confusion in light of that section's explicit reference to and implicit incorporation of
durational residency requirements. Residency, for our purposes, is actual residency and intent so
to be resident.

Where voting machines do not allow for lock-out of non-national races, in order to
accommodate electors qualified to vote only a national ballot per Section 98.051, Florida
Statutes, it is the opinion of the Division of Elections that paper ballots should be utilized at
polling places. This does not preclude the use of absentee ballots where the subject electors
qualify for same under Florida law or the Overseas Citizens Voting Rights Act, PL 94-203 (as
treated in DE 076-02). But where the elector does not so qualify, such elector should vote
regularly on the voting machine (appropriately locking out federal, state and local positions) or

      Obsolete.  Please consult current Florida law.



by paper ballot at the polls.

We are asked in this regard whether such paper ballots should be counted at the polls or
removed to the supervisors' offices to be counted with absentee ballots. The better procedure,
from the standpoint of rationalizing and admittedly difficult program, would be to count the
paper ballots at the polls together with the other non-absentee ballots, for such paper ballots are
not absentee ballots.

Your inquiries are answered accordingly.


