
DE 78-37 - August 21, 1978 

Campaign Contributions; Proceeds From Sale Of Property 
ss. 106.011 and 106.08, F.S. 

To: Mr. Bruce A. Smathers, P.O. Box 150, Tallahassee, Florida 32302 Prepared by: Division of 
Elections 

Prepared by: Division of Elections

By your letter of July 28, 1978, an advisory opinion of this office was requested in answer to the 
following questions:

"A) Is the sale of any property, real or personal, by a candidate as defined by Florida Statutes, 
Chapter 106, for fair market value in which title is passed considered to be a contribution under 
Florida Statutes, Chapter 106?

B) Is the person who bought the property (personal or real) paying fair market value and 
receiving title from the candidate considered to have made a contribution as defined in ch. 106, 
F.S.V"?

The procedures outlined in your questions appear to contemplate a sale for which the candidate will 
personally receive compensation, most likely cash, which will be deposited in a personal bank 
account. Thereafter, the candidate will transfer from that personal account a certain amount to his/her 
campaign account. This transfer will be either a direct unrestricted contribution or a contribution in the 
form of a personal loan.

As you may be aware, the U.S. Supreme Court has found restrictions on the amount a candidate may 
give to his own campaign to be unconstitutional. Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 96 S.Ct. 612, 46 L.
Ed.2d 659 (1976). In the absence of a judicial determination regarding Florida's law, the Attorney 
General opined that the reasoning and holding of the Buckley court were applicable to this state and 
should be followed. Op. Att'y Gen. Fla. 076-145 (June 28, 1976). The effect of these developments 
has been that, under Florida's campaign financing law, a candidate may contribute unlimited amounts 
to his/her own campaign.

The election law defines "contribution" in pertinent part as being:

"A gift, subscription, conveyance, deposit, loan, payment, or distribution of money or anything 
of value, including contributions in kind having an attributable monetary value in any form, 
made for the purpose of influencing the results of an election." s. 106.011(3)(a), F.S.

Clearly, a deposit in your campaign account of the proceeds from a sale of property constitutes a 
contribution to your campaign. The crucial questions to be answered, contemplated somewhat in your 



second question, are when in fact was the contribution made and from whom.

The election code requires all contributions to be made directly from an identifiable contributor to the 
campaign account of a candidate or political committee. Contributions "earmarked" for a specific 
destination, while permissible under federal election laws, are not allowed in Florida. Furthermore, a 
contribution may not be made "through or in the name of another, directly or indirectly, in any 
election." s. 106.08(3), F.S. (1977).

In the event the sale of a candidate's property is being made to someone in lieu of a direct contribution, 
or the purchaser is fully aware that the proceeds from the sale will go into a campaign account and for 
that sole reason is willing to make the sale, it would appear an indirect contribution has been made. 
Such is in violation of the law and must be avoided.

However, a normal "arms-length" transaction in which the purchaser is either unaware of or not solely 
motivated by, the fact that the sale's proceeds may go to a political campaign is not an indirect 
contributor. Under such circumstances, the purchaser is not a contributor to the campaign. Since the 
revenue from the sale will pass through a personal account, the candidate will be the contributor and 
may exceed the contribution limit of $3,000 per election, s. 106.08(1), F.S.

Should the candidate wish to designate his/her contribution as a loan to the campaign, it must be 
indicated as such on the next campaign treasurer's report. It is not mandated by law, but suggested that 
a contemporaneous letter or memorandum to the campaign treasurer be prepared for retention in the 
campaign records reflecting the fact that the candidate has made a loan to the campaign and the 
repayment schedule, i.e., the terms of the loan.

Therefore, in answer to your questions, assuming a normal "arms-length" transaction, the sale of any 
of a candidate’s property, personal or real, does not constitute a contribution to his/her campaign, and 
the purchaser is not a contributor. When the proceeds are deposited in the campaign account after 
being transferred from the candidate's personal account, a personal contribution is made and must be 
so reported. As noted above, care should be taken to avoid even the appearance, and, of course, the 
actuality, of an indirect contribution by a purchaser solely motivated to complete the transaction in 
order to assist a campaign.

SUMMARY 

The sale of a candidate's real or personal property does not constitute a campaign contribution if the 
proceeds are received by the candidate pursuant to a legitimate "arms-length" transaction, and 
following deposit in his/her personal account, transferred to the campaign account. The candidate, not 
the purchaser, is the contributor and must be reported as such.


