DE 82-2 February 1, 1982
RESIDENCY REQUIREMENT SCHOOL BOARD MEMBER, F.S,, 230.10

To: Honorable J. K. “ Buddy” Irby, Supervisor of Elections, Alachua County, Alachua
County Administration Building, Gainesville, Florida 32601

Prepared by: Division of Elections
Thisisin response to your request for an opinion on the following question:

When must a candidate for school board have established residency within the
residence district from which he desires to qualify?

The residency requirement imposed upon a school board candidate isfound in
Section 230.10, Florida Statutes. This action provides:

“Each candidate who qualifies to have his name placed on the ballot of the
genera elation shall be listed according to the school board member residence
areain which heresides.”

(Emphasis supplied).

In DE 78-30, my predecessor in office interpreted the above section as requiring a
candidate, who submitted qualifying papers, to be placed on the ballot as a candidate
from the residence area containing his legal residence. Thus, satisfaction of the residence
reguirement was determined to be at the time of qualifying for office, not at the time of
assuming office. | concur with this opinion.

Section 230.061, Florida Statutes states:
“(2) for the purpose of nominating and electing school board members, each

district shall be divided into at least five district school board member residence
areas. . .." (Emphasis supplied).

It isarule of statutory construction that statutes relating to the same person or
thing, to the same class of persons or things, or aclosaly alied subject or object, are
regarded asin pari materia. Singleton v. Larsen, 46 So. 2d 186 (Fla. 1950); Harrington &
Company v. Tampa Port Authority, 385 So. 2d 168 (Fla. 1978). Such enactments should
be construed together and compared with each other. Harrington, 1d. Thus, reading
Section 230.061, F.S., requiring school districts to be divided into school board member
residence areas for the purpose of nominating and electing members, with Section
230.10, F.S,, requiring a candidate qualifying to have his or her name placed on the ballot
according to the school board member residence area, clearly evinces alegisative intent
that the candidate must reside in the area at the time of qualifying for office rather than at
some subsequent time.




The electorate in each residence area should know the candidate for whom it is
voting. Allowing a candidate to determine the residence areathat he or sheis
representing after the primary election, is contrary to the legislative expression of having
district school board member residence areas for the purpose of nominating school board
members. Failure to require a candidate to live within school residence area prior to the
general election, would permit such candidate to run at-large in the school district; thisis
clearly contrary to the legislative intent of having candidates from each of the residence
area provided in Section 230.06(1), F.S. While each school board member is elected
district wide and does not represent aresidence area, a careful reading of the statutes
clearly contemplates that members el ected from residence areas should have some
familiarity with and appreciation for the educational problems and needs of the
residential areas chosen.

Therefore, | am of the view that a candidate desirous of running for the school
board must reside in the residence area at the time of qualifying to run for office of
school board member and not at the date of nomination, general election, or date of
commissioning. | am further of the view that such person must maintain legal residence
within the school residence area, if elected, throughout his or her term of once. See, State
ex rel., Askew v. Thomas, 293 So. 2d 40 (Fla. 1974).

Y our question is answered accordingly.
SUMMARY

A candidate desirous of running for school board must legally reside within the school
residence area at the time of qualifying to run for office of school board member and not
at the date of nomination, genera election, or date of commissioning. Further, such
person must legally reside within a school residence area, if elected, throughout his or her
term of office.
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