DE 82-6-April 12, 1982
CAMPAIGN CONTRIBUTIONS, CHAPTER 106, FLORIDA STATUTES

To: Mr. Samuel N. Emin, Treasurer, Political Action Committee of the City of Lauderhill,
4801 Northwest 22nd Court, Apt. 202, Lauderhill, Florida 33313

Prepared by: Division of Elections

Thisisin response to your letter in which you request an opinion on substantially
the following question:

Would amember of apolitical action committee who desires to run for office and
becomes a candidate violate the Campaign Financing Act. Chapter 106, Florida
Statutes, because he paid dues to this organization?

Y our question is answered in the negative.

This question was indirectly reviewed in an opinion of this officein DE 78-35,
dated August 17, 1978. This opinion found that Florida law places no prohibition upon
who may make contributions to candidates or political committees. A political committee
giving to a candidate is a contributor just as an individual or corporation would be. Itis
subject to the contributions limitations of s. 106.08(1), F.S., and its contributions must be
reported by the recipient on the campaign treasurer's report. Section 106.07(4), F.S.

Funds contributed to a political committee or a committee of continuous existence
may, after deposit in the committee's campaign account, be contributed to candidates for
state or local office. DE 78-35.

This may include funds from members of the political committee, committee of
continuous existence or other person defined in s. 106.011(8), F.S. However, funds may
not be "earmarked" by the original contributor to any particular candidate. To do so
would constitute indirect contribution of giving “in the name of another,” whichis
expressly forbidden. Section 106.08(3), F.S.

"Earmarking” of contributionsis permitted under the Federal Election Campaign
Act of 1971. 2 U.S.C. 441a(a)(8). The rules of the Federal Election Commission defines
this process as follows:

“. . .(E)armarked means a designation, instruction encumbrance (including those
which are direct or indirect, express or implied, oral or written) which resultsin
all or any part of a contribution or expenditure being made to, or expenses on
behalf of aclearly identified candidate or a candidate's authorized committee. . . .
11 C.F.R. 110.6(b).

Thereisno similar provision to above rulein Floridalaw or administrative rules.



Therefore, it isaviolation of Floridalaw to earmark or designate funds for a particular
candidate as described above.

It is the opinion of this office that a member of a Florida political committee may
make a direct contribution to or an indirect contribution to a political committee through
the payment of dues. Such member may receive a contribution from the political
committee of which he or she holds membership, provided that funds contributed by the
member/candidate or any person on behalf of any candidate are not earmarked or
designated for any identified candidate or candidacy. Consequently, no pre-condition can
be placed on the contribution of funds to a political committee regarding any candidacy.
Thus, a member/candidate can contribute to and receive funds from a political committee
without violating the Campaign Financing Act, Chapter 106, F.S,, if the statutory
guidance expressed herein is followed.

Y our question is answered accordingly.
SUMMARY

Florida law places no prohibition upon who may make contributions to candidates
or political committees, provided that funds contributed by the member/candidate, or any
person on behalf of the member/candidate, are not earmarked or designated for any
identified candidate or candidacy. No pre-condition can be placed as a condition for the
contribution of funds to the political committee. Consequently, a member/candidate can
contribute to and receive funds from a political committee without violating the
Campaign Financing Act, Chapter 106, Florida Statutes, if the statutory guidance
expressed herein is followed.
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