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CREDIT CARDS s. 106.125, F.S.

To: William C. Herron, Esquire, Floyd, Pearson, Stewart, Richman, Greer & Well, One
Biscayne Tower, Twenty-Fifth Floor, Miami, Florida 33131

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your request for an advisory opinion on substantially the
following question:

Whether the campaign account status must be reflected on the front of a credit
card issued to a candidate or political committee pursuant to s. 106.125, F.S.

For the reasons stated below, your question is answered in the affirmative.

You have advised that you have attempted to obtain a campaign credit card under
the provision of s.106.125, F.S., through a credit card company associated with the bank
depository of the campaign. You indicated ''the credit card company will not place on the
face of the credit card any indication that the credit card is a campaign account to be
utilized only for campaign expenses.'' Therefore, you requested an opinion on the above
stated question.

Section 106.125, F.S., established the conditions for a candidate for statewide
office or any political committee to obtain and use credit cards. This section states in
pertinent part:

“(1) Credit cards may be obtained only from the same bank which has been
designated as candidate's or political committee's primary campaign depository.

(2) Credit cards shall be in the name of the candidate or political committee and
shall reflect that the account is a campaign account.” (Emphasis supplied)

The legislative purpose in establishing a credit card account is similar to that of
requiring a campaign checking account in s. 106.11, F.S. (1981), i.e., to separate
campaign funds, from personal or other funds; to put the public on notice of the person or
entity with whom it is dealing and to maintain accountability of funds received and
expended. Therefore, the requirement that the campaign account must be reflected on the
front of the card is to clearly identify the card for campaign related expenditures. Further,
having the name of the campaign account on the face of the credit card notifies the
vendor or service provider that the card bearer represents a campaign account rather than
a personal, corporate or other account.

You have also inquired whether the name of the campaign account can be placed



on the application form or written on the back of the credit card in order to satisfy the
requirement of s. 106.125, F.S. We have no authority to alter, amend or change any
legislative enactment; that is exclusively a legislative function.  We are limited to
implementing and administering legislative arts based on our interpretation of their intent.
We find no provision allowing for reflection of the campaign account on the application
form or being written on the back of the card as satisfying the mandate of s. 106.125, F.S.

SUMMARY

Until legislatively changed, altered or amended, the name of a candidate or
political committee's campaign account must be reflected on the face of the credit cad.


	DE 82-8--May 24, 1982

