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CAMPAIGN CONTRIBUTIONS s. 106.08, F.S. (1981)

To: Mrs. Charlene Miller Carres, Attorney-at-Law, 356 Alhambra Circle, Coral Gables,
Florida 33134

Prepared By: Division of Elections

This responds to your request for an opinion on essentially the following
questions:

1. Are contributions made by a house subject to the $1,000 contributions
limitation in section 106.08(1), Florida statutes (1981).

2. Whether checks drawn by a candidate on a joint account are generally
considered contributions by the candidate to his or her own campaigns

3. Whether checks drawn by a candidate on a joint checking account which
consists mainly of deposits made by the candidate's spouse consider
contributions by the candidate to his or her own campaign?

4. Are checks drawn by a candidate on a joint checking account to which the
candidate's spouse has recently made sizeable deposits (in excess of $1000
over the average balance) considered contributions by the candidate to his
or her own campaign.

You indicated that you are desirous of seeking a legislative seat and wish to
establish your campaign fund from a joint checking account with your spouse. You
expressed intentions to draw checks on the account to make contributions and/or loans to
your campaign. You further indicated that virtually all of the money in the account has
been deposited by your husband and until it was deposited in the joint account, consisted
of income, profits, or dividends payable solely to him. Thus, your questions regarding use
of a joint account.

Section 106.08(1), F.S., states in general; “No person or political commits shall
make contributions to any candidate or political committee in this state, for any election,
in excess of the following amounts . . . (b) To a candidate for legislative or multicounty
office, $1,000.'' (Emphasis supplied). It is further provided in s. 106.011(8), F.S., that
''person'' means an “individual or a corporation, association, firm . . . or other
combination of individuals having collective capacity.” (e.s.) Accordingly, an individual
is allowed to contribute up to $1,000 per election to any candidate for a legislative or
multicounty office.

Therefore, I am of the opinion that under the provisions of s. 106.08, F.S., your
spouse is an individual who is entitled to make contributions in his own name in the me



manner and under the some limitations as any other person. It is suggested that your
spouse's contributions should be clearly identified on the negotiable instrument given to
your campaign to distinguish them from any contributions or loans that you wish to
make.

Your first question is answered accordingly.

Regarding your second question, s. 106.08(1), F.S., states:

“The contribution limits provided in paragraphs (a) through (i) shall not apply to
contributions made by a state or county executive committee or to  amounts
contributed by a candidate to his own campaign.” (e.s.)

The peculiar features of a joint account make it difficult, if not impossible, in
most cases, to determine what portion of the account belongs tm each depositor; this is
especially true where the parties are husband and wife with the possibility of a tenancy by
the entirety. The intention of the parties is the controlling factor in determining the
ownership or funds in a joint account; the instrument use in creating or establishing the
account is also a major consideration.

A joint account is defined in Webster's Third New International Dictionary
(unabridged), 1966 as:

“(A) bank or brokerage account owned jointly by two or more persons
either of whom may withdraw funds or effect transactions on his
signature above.”

The prevailing view seems to be that joint accounts are presumed to be vested in
the names as given in the deposit as equal contributors and owners in the absence of
evidence to the contrary. 10 Am. Jur. 2d Banks, s. 374. The intention of the parties is the
controlling factor, and where a controversy arises as to the ownership thereof evidence is
admissible to show the true situation. Park Enterprises Inc., v. Trach. 233 Minn. 467, 47
NW 2d 194 (Minn 1951). It has been held in the absence of proof as to the amount
contributed by either of two depositors in a joint account it is presumed that they were
equal contributors and owners of the funds in such account. Susser v. Snyder, 307
Michigan 30, 11 NW 2d 314 (Mich. 1943); Fecteau v. Cleveland Trust Co., 171 Ohio St.
121, 12 Ohio Ops. 2d 139, 167 NE 2d 890 (Ohio, 1960)

It is the long standing policy of this Division that funds in joint accounts are the
property of both depositors and that candidates using such accounts must specifically
identify funds expended as contributions or loans from these accounts. Thus, candidates
have been given the full use of funds deposited in joint accounts regardless of the
depositor.

Because of the various bank agreements used in establishing joint accounts, we
cannot determine the specific legal relationship of you and your spouse regarding
ownership of the funds in your joint account. The agreement together with the intent of



the parties could create a tenancy by the entirety that is not under consideration here.
Since the intent of the parties is controlling and until this area is legislatively or judicially
clarified, I am of the opinion that contributions or loans may be made by a candidate
from a joint account provided that the negotiable instrument used in transacting such
funds clearly and specifically identify or earmark such funds. Loans or contributions
made from a joint account must be reported as required by s. 106.07, F.S.

Based on the above discussion, you may use funds from a joint account with your
husband as a contribution or loan to your campaign as long as the attribution is indicated
and the check or accompanying documents is signed by you.

From my discussion of question two, questions three and four are accordingly
answered.


