
 
 

 
  

  
 

 

 

The statutes governing this issue have changed.
 
Please consult current Florida law.
 

DE 82-23--September 29, 1982 

To: Honorable Bill Gunter, Democratic Candidate for State Treasurer, P.O. Box 1507, 
Tallahassee, Florida 32302 

Prepared by: Division of Elections 

This is a formal Division of Elections' Opinion pursuant to Section 106.23, F.S., 
on essentially the following question: 

May a candidate produce a series of radio or television commercials which further 
his own candidacy and also endorses the candidacy of another? 

At the outset, I note that Bill Gunter candidate for State Treasurer was unopposed 
in the Democratic Party Primary and wi11 be unopposed at the general election on 
November 2, 1982. Under Florida law this name will not appear on the general election 
ballot. An unopposed candidate is deemed to have voted for himself at the General 
Election and therefore is not elected until the general election. Section 101.151, F.S.  The 
nominee remains a candidate through the general election and until then is still subject to 
the appropriate political advertisement and campaign finance laws governing candidates. 

The question posed herein can be answered by reference to Section 106.143(2), 
F.S., which defines political advertisement and which states: 

“Any political advertisement of a candidate running for office in a general 
election shall express the name of the political party of which the candidate is the 
nominee. Any political advertisement endorsing the candidate shall expressly 
state whether the permission of the candidate has been obtained to advertise such 
endorsement.” 

Since you desire that your political advertisements be an endorsement of another 
candidate(s), the advertisements must expressly state whether the permission of the 
candidate has been obtained to advertise such endorsement. 

Your request for opinion is answered accordingly. 

SUMMARY 

An unopposed candidate is not elected until the general election. Such a candidate may 
produce political advertisements which endorse other candidates in addition to his own 
provided the advertisements expressly state that the permission of the other candidate has 
been obtained to advertise such endorsements. 
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