DE 82-26--November 10, 1982

To: Mr. Martin J. Hanna, Assistant City Attorney, City of Coral Gables, Professional
Plaza Suite #206, 1801 University Drive, Coral Gables, Florida 33065

Prepared by: Division of Elections

Thisisin response to your request for an advisory opinion pursuant to s.
106.23(2), FS. (1981). Y our request for an opinion can be restated as follows:

“If acity commissioner has submitted his resignation to be effected November 2,
1982, in order to run for a seat in the Florida State House of Representatives, is he
permitted to sit on the city commission at aregularly scheduled meeting of
November 2, 1982 at 7:30 p.m.?”

Members of the State of Florida Legislature shall take office upon election.
Article I, Section 15, Constitution of the State of Florida (1968). A person is considered
elected when the results of an election are officially known and certified. State ex rel.
Attorney General v. Johnson, 35 Fla. 2, 15 So. 786 (1885). The polls are closed at 7:00
p.m. of the day of the election. Thereafter, the voting systems are sealed pursuant to
Section 101.54, FS. (1981). At the close of the polls, or as soon thereafter asis
practicable, the county canvassing board will publicly canvass and certify the vote given
to each candidate as shown by the returns and absentee ballots then on file in the office of
the Supervisor of Elections. Section 102.141, FS. (1981). Immediately after the
certification of any election by the county canvassing board, the results shall be
forwarded to the Department of State concerning the election of any federal or state
officer, including legidative offices. No later than 5 p.m. of the seventh day following an
election, the State Election Canvassing Commission shall certify the returns of the
election and determine and declare who has been elected for each office. Section
102.111, FS. (1981), as amended by Chapter 82-143, Section 6, Laws of Florida. The
Department of State will give a certificate of election to any person certified by the State
Canvassing Commission. Section 102.121, FS. (1981). The certificate is primafacie
evidence of the election of such person. Section 98.321, FS. (1981).

The time required by the county canvassing board to canvass and certify the
election of a candidate will vary from county to county. In some counties, the function
can be performed on the evening of the election; in other counties, canvass and
certification may not occur until the next morning. In any event, canvass and certification
by the county board is unlikely to be performed as of 7:30 p.m. of the election day;
accordingly, a candidate for legidative office who has properly resigned a city council
seat effective November 2, 1982 could attend a city council meeting on that date and act
in the capacity of a city councilman with the assurance that he is not yet officially elected

to legidative office.
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