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LOANS TO CAMPAIGN ACCOUNTS LESS THAN 5 DAYS
 PRIOR TO AN ELECTION, s. 106.08(2), F.S.

To: June B. Watts, City Clerk, City of Hallandale, 308 S. Dixie Highway, Hallandale,
Florida 33009

Prepared by: Division of Elections

Pursuant to your request under Section 106.23(2), Florida Statutes, this is an
Elections Opinion on substantially the following question:

Is it a violation of Section 106.08(2), F.S. for a candidate to loan money to
his campaign account within the 5 day period preceding an election?

Section 106.08(2), F.S. prohibits a candidate from receiving any contributions
“...on the day of the election or less than 5 days prior to the day of that election....” The
term “contribution” is defined by Section 106.011(3)(a), F.S. (set forth below in pertinent
part):

(a) A gift, subscription, conveyance, deposit, loan, payment, or
distribution of money or anything of value, including contribution in kind
having an attributable monetary value in any form, made for the purpose
of influencing the results of an election.

Therefore, a loan is considered to be a form of contribution, and any contribution
less than 5 days prior to an election is prohibited.

The term “election” is defined to mean “...any primary election, special primary
election, general election, special election or municipal election held in this state for the
purpose of nominating or electing candidates to public office....” Section 106.011(6), F.S.
Therefore, the prohibition in Section 106.08(2), F.S. applies in a municipal election as
well as in each primary and the general election.

SUMMARY

By express language in the Election Code. Chapter 106, a candidate is prohibited
from loaning money to his campaign account on the day of an election or less than 5 days
prior to the day of that election.


