
DE 86-14 - August 12, 1986 

Campaign Finances; Political Advertisements; Media 
Sections 106.021(3) AND 106.11, Florida Statutes 

To: Mr. K. Patrick Meehan, Leibowitz and Spencer, Suite 501, 3050 Biscayne Boulevard, Miami, 
Florida 33137 

Prepared by: Division of Elections

Your request for an opinion under Section 106.23(2), Florida Statutes, represents one of many 
questions regarding the use of the mass media and the obligations imposed upon candidates and 
political committees in using the services of the media consistent with the requirements of the 
Campaign Finance Law, Chapter 106, Florida Statutes.

Section 106.021(3), Florida Statutes, provides that, with the exception of independent expenditures, no 
contributions or expenditures (including those of a candidate and his or her family) shall be directly or 
indirectly made or received in furtherance of his or her candidacy for nomination or election to 
political office in the state, or on behalf of any political committee except through the duly appointed 
treasurer of the candidate or political committee. Certain expenditures may be made directly by a 
political committee or political party regulated by Chapter 103, Florida Statutes, for obtaining time, 
space, or services in or by any communications media endorsing six or more candidates. Thus, all 
contributions as well as expenditures must be made through the campaign treasurer.

Section 106.11(1), Florida Statutes, provides that

(1) The campaign treasurer or deputy campaign treasurer of a candidate or political 
committee shall make expenditures from funds on deposit in the primary campaign 
depository only by means of a bank check drawn upon the campaign account of the 
candidate or political committee. The campaign account shall be separate from any 
personal or other account and shall be used only for the purpose of depositing 
contributions and making expenditures for the candidate or political committee. The 
checks for such account shall contain, as a minimum, the following information:

(a) The state "Campaign Account of (name of candidate or political committee.)"
(b) The account number and the name of the bank. 
(c) The exact amount of the expenditure. 
(d) The signature of the campaign treasurer or deputy treasurer. 
(e) The exact purpose for which the expenditure is authorized. 
(f) The name of the payee. 

Based on the above statutory language, all advertising expenditures, whether television, radio, 
newspaper, magazine, must be paid by the campaign treasurer or deputy campaign treasurer on a 
check drawn on the account of the candidate or political committee. This does not preclude candidates 



or political committees from using advertising agencies or other publicity intermediaries in conducting 
their campaigns; however, it does require that each vendor of services be paid by a check drawn on the 
campaign account of the candidate or political committee.

A suggested method of handling advertising through an advertising agency or other media 
representative is to have vendors of services identified and checks drawn on the campaign account to 
each vendor along with a check to the advertising agency covering their services.


