DE 86-18 - October 13, 1986

RESIGN-TO-RUN; MAYOR'S AIDE;
SECTION 99.012, F.S.

To: Mr. James R. Jarboe. 1602 1st Street, Neptune Beach Florida 32233

Prepared by: Division of Elections

Thisisin response to your request for an advisory opinion pursuant to Section
106.23(2), Florida Statutes, on the applicability of Florida's resign-to-run law, Section
99.012, Florida Statutes, to your particular circumstances. Y ou advise that you are
serving as an appointed administrative aide to the Mayor of the City of Jacksonville
pursuant to the city charter and are considering running for a City of Jacksonville Council
Seat.

The resign-to-run law does not apply to your situation; therefore, you are not
required to resign your position or take aleave of absence in order to run for the intended
office.

The resign-to-run law requires an elected or appointed officer to resign
irrevocably when seeking an elected office, the term of which runs concurrently with the
term of office he or she currently holds. Section 99.01(2), Florida Statutes. The
resignation requirement also applies to subordinate personnel, deputy sheriffs, or police
officers who seek an elected office held by one with authority to appoint, employ,
promote or otherwise supervise them and who has qualified as a candidate for reelection
to that public office. Section 99.012(7), Florida Statutes. The resign-to-run law applies
only to elected and appointed officers. An officer is defined as one who exercises some
portion of the sovereign power, either in making, executing or administering the laws and
"whose duties are continuous in their nature, and defined by rules prescribed by
government, and not by contract, consisting of the exercise of important powers, trusts, or
duties, as a part of the regular administration of the government, the place and the duties
remaining, though the incumbent dies or is changed.” State ex. rel. Clatt vs. Hocker, 39
Fla 477, 22 So. 721 (1887). See also State ex. rel. Holloway vs. Sheats, 83 So. 508 (Fla
1919).

As mentioned above, the law also applies to subordinate personnel. The Division
of Elections previously has determined that such a subordinate must be an officer who
otherwise would be required by the resign-to-run law to resign from his current office
when seeking election to another. DE-86-01, 85-08, 83-12, 83-02; AGO 79-81. The
resign-to-run law does not apply to an employee. An employee does not exercise in one's
own right any sovereign power or a prescribed independent authority of a governmental
nature. DE 86-01, 85-08; State ex. rel. Holloway vs. Sheats, supra

| find no language in the applicable provision of the city charter that indicates that
an appointed administrative aide is anything more than an at will employee; that is, an
employee who serves at the pleasure of the employing authority. Since | am compelled to



determine that an appointed administrative aide is not an officer, heisnot considered a
subordinate personnel within the meaning of the resign-to-run law, but instead is
considered to be an employee. In that the resign-to-run law does not apply to employees,
an administrative aide appointed by the mayor and serving at the mayor's pleasure is not
required to resign or take aleave of absence to run for a City of Jacksonville Council
seat.

However, please note that this opinion is for the purpose of the resign-to-run law
only and does not take into account any provision of law governing the City of
Jacksonville which may require aresignation or leave of absence under the circumstances
Set out in your correspondence.

SUMMARY

An appointive administrative aide of the Mayor of the City of Jacksonvilleis not
an officer or subordinate personnel within the meaning of the resign-to-run law and need
not resign or take aleave of absence under that law in order to run for a city of
Jacksonville Council seat.
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