
DE 87-11 - September 16, 1987 

Removal of Treasurer 
Sections 106.021(2) and 106.06(3), F.S. 

To: Ms. Barbara A. Christensen, 1080 Crystal Bowl Circle, Casselberry, Florida 32707 

Prepared by: Division of Elections

This letter is in response to your letter requesting an advisory opinion.

You were a candidate for the Seminole County Commission in 1984. You were elected and your term 
ends in November 1988. You have asked your campaign treasurer to return campaign records to you 
for safe keeping. The treasurer cites Section 106.06(3), Florida Statutes, as his exclusive right to retain 
these records. The treasurer has not been cooperative in letting you inspect these records. Specifically, 
you would like to know:

1. Whether you may remove the treasurer and appoint a successor as provided in Section 
106.021, Florida Statutes?

2. To accomplish this, what procedure would you follow?

As to your first question:

Section 106.021(2), Florida Statutes, provides that "A candidate or political committee may remove 
his or its campaign treasurer or any deputy campaign treasurer." There are no restrictions or time 
frame as to when the removal of a treasurer must occur. Under Section 106.06(3), Florida Statutes, the 
campaign treasurer is required to preserve the records of the campaign for a number of years equal to 
the term of office to which the candidate seeks election. Therefore, the treasurer is subject to removal 
as long as he continues to serve in that capacity which, in your case, is through November, 1988.

You may, therefore, remove the campaign treasurer and replace him at your discretion.

As to your second question:

In order to remove your campaign treasurer, you must notify him, in writing, that you are removing 
him and file a copy of this notification with the filing officer before whom you qualified. The removal 
is effective at the time it is filed with the filing officer. S. 106.021(2), Fla. Stat. To appoint a successor 
to your treasurer, you must certify the name and address of the successor in the manner provided in the 
case of an original appointment. S. 106.021(2), Fla. Stat.

SUMMARY 



A candidate may remove a campaign treasurer after the election and appoint a successor. To remove a 
treasurer the candidate must notify the treasurer and the filing officer in writing of removal. A 
successor is certified in the same manner as the original appointment.


