
DE 87-12 - September 16, 1987 

Resign-to-Run 
Sections 99.012, 99.012(2), (3), 106.021(1)(A), 106.07; Chapter 106, F.S. 

To: Mr. Thomas E. Walker, 470 Shady Lane, Bartow, Florida 33830 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your letter requesting an advisory opinion from the Division of Elections 
regarding your responsibilities as a candidate for county commissioner while holding the office of city 
commissioner and seeking re-election as city commissioner.

As a city commissioner, you plan to run for re-election in 1988, and also plan to run for county 
commissioner 1990. Our opinion will address the following:

1. When may you begin accepting contributions for your race as county commissioner, and, 
what reporting requirements will you have?

2. When will you need to resign from your city commissioner term, if re- elected, to run for 
county commission?

As to question one:

There are no restrictions on when you may begin accepting contributions. However, prior to accepting 
any contributions you must comply with the requirements set forth in Chapter 106, Florida Statutes, 
Campaign Financing Act, and open a campaign depository and appoint a campaign treasurer. S. 
106.021(1)(a), Fla. Stat. In addition, once you have opened a campaign depository and appointed a 
campaign treasurer, you must comply with the reporting requirements of Section 106.07, Florida 
Statutes.

As to question two:

The Resign-to-Run Law, Section 99.012, Florida Statutes, provides that no one may qualify as a 
candidate for public office who holds another elected or appointed office if the terms of the offices or 
any part thereof are concurrent. S. 99.012(2), Fla. Stat. An incumbent office-holder who is running for 
another office and the term of that office or any part thereof is concurrent with his present office, must 
resign from his present office at least ten (10) days prior to the first day of qualifying for the office he 
intends to seek. S. 99.012(2), Fla. Stat. The resignation must be effective not later than the date he 
would assume office, and is irrevocable. S. 99.012(2), (3), Fla. Stat.

SUMMARY 



There are no restrictions on when you may begin accepting contributions, but prior to accepting any 
contributions, you must open a campaign depository and appoint a campaign treasurer. When you 
have opened a campaign depository and appointed a treasurer you must comply with the reporting 
requirements of Section 106.07, Florida Statutes.

An incumbent office-holder who is running for another office and the terms of the offices or any part 
thereof are concurrent, must resign from his present office at least ten (10) days prior to the first day of 
qualifying for the office he intends to seek and his resignation must be irrevocable.
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