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Contributions and Expenditures of Political Committees 
Sections 106.011(2), (3), (4); 106.025; 106.04(1), F.S. 

To: Mr. Philip S. Parsons, Landers, Parsons and Uhlfelder, Post Office Box 271, Tallahassee, Florida 
32302 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your letter regarding the contributions to and expenditures of committees of 
continuous existence. Under Section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections may 
provide advisory opinions to committees of continuous existence and since you are counsel to a 
committees of continuous existence, the Division is authorized to render an opinion to you.

You have asked several questions regarding donations and expenditures as those terms are defined in 
Section 106.011, Florida Statutes. Your questions are as follows:

1. If a committee of continuous existence buys prints form a publisher for $14 each and sells 
them to a gallery for $54, for a profit of $40 each, is the purchase of the prints by the committee 
considered an expenditure of $14 per print?

2. Is the $40 profit made on the sale of each print to the gallery considered the contribution to 
the committee by the gallery or is the total $54 per print considered the contribution?

3. If the publisher of the prints sells them directly to the gallery for $54 and them contributes 
the $40 to the committee, is the $40 considered a "contribution"?

In reference to your first question, if a committee of continuous existence buys prints from a publisher 
for $14 each and sells them to a gallery for $54, for a profit of $40 each, is the purchase of the prints 
by the committee considered an expenditure of $14 per print?

Yes. Section 106.011(4), Florida Statutes, defines "expenditure" in part as, a "purchase...made for the 
purpose of influencing the results of a election." Furthermore, a committee of continuous existence is 
by definition involved in making contributions to candidates. Sections 106.011(2), 106.04(1), Fla. 
Stat. Presumably, such contributions "influence" the results of elections. The purchase of the prints is 
an expenditure since the profits from resale will be used as contributions and expenditures in the 
furtherance of political campaigns.

An analogy may be made between the expenses of the committee’s proposed money-raising plan and 
expenditures incurred by a candidate in holding a campaign fund-raiser pursuant to Section 106.025, 
Florida Statutes.



In reference to your second question, is the $40 profit made on the sale of each print to the gallery 
considered the contribution to the committee by the gallery or is the total $54 per print considered the 
contribution?

The entire purchase price of the print, $54, is a contribution regardless of whether there is a $40 profit. 
The purchase price of $54 paid by the gallery must be recorded on the campaign treasurer‘s report.

In reference to your third question, if the publisher of the prints sells them directly to the gallery for 
$54 and then contributes the $40 to the committee, is the $40 considered a "contribution"?

Yes. The question answers itself by stating that the publisher "contributes" $40 per print to the 
committee.

This opinion addresses only the Florida Election Code and committees of continuous existence. There 
may be federal income tax and state tax ramifications that should be discussed with your client.

SUMMARY 

If a committee of continuous existence buys prints and sells them, the purchase price paid by the 
committee is an expenditure which must be reported. The entire price paid by the gallery to the 
committee of continuous existence for the prints must be reported as a contribution to the committee 
regardless of the amount of profit made by the purchaser. If the publisher of the prints sells them 
directly to the gallery and donates the profit to the committee, that profit is a contribution to the 
committee and must be reported by the committee as such.


