
DE 89-03 - May 5, 1989 

Use of Change of Address Forms to Register a Voter 
Sections 97.051, 98.111, F.S. Art. VI, S. 3, Fla. Const. 

To: Honorable Jane Carroll, Supervisor of Elections, Broward County, Broward County 
Governmental Center, Fort Lauderdale, Florida 33301 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your letter requesting an advisory opinion on the following question:

Whether it is permissible to allow a person to register to vote after the voter register books have 
closed when that person was registered to vote in another county in the state and was instructed 
by a volunteer deputy supervisor of elections, or deputy supervisor of elections, to only 
complete a change of address form and it is discovered after the voter registration books have 
closed that the person did not complete a new registration form?

Pursuant to Section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has authority to issue 
advisory opinions to any supervisor of elections.

Article VI, Section 3, of the Florida Constitution, requires that each eligible citizen, upon registering 
to vote, shall subscribe to the following oath:

I do solemnly swear (or affirm) that I will protect and defend the Constitution of the United 
States and the Constitution of the State of Florida, and that I am qualified to register to as an 
elector under the Constitution and laws of the State of Florida.

Section 97.051, Florida Statutes, requires that each person provide information regarding previous 
registrations and Section 98.111, Florida Statutes, additionally requires that the registration form must 
elicit the following information from the individual: full name, sex, party affiliation, date of birth, 
race, state or country of birth and residence address.

If the change of address form includes the oath and the information required by Sections 97.051 and 
98.111, Florida Statutes, the person will have met all the constitutional and statutory requirements to 
become a registered voter in that county and the voter‘s name may appear on the registration books. If 
the change of address form does not include the oath and information required by Sections 97.051 and 
98.111, Florida Statutes, the person will not have met all the constitutional and statutory requirements 
to become a registered voter in that county.

We, therefore, recommend that the supervisor of elections use a form incorporating all of this 
mandated information when either registering voters or making a change in information on a particular 
voter. I am enclosing a sample form which is used by the Supervisor of Elections in Orange County 



which meets this criteria. If this type of form is used when either registering new voters or in changing 
information on a particular voter, this type of mistake will not occur.

SUMMARY 

A person using the change of address form which does not contain the mandated constitutional and 
statutory information will not be allowed to register after the books have closed. To be registered to 
vote in a county, an individual must file a registration form which meets the criteria set forth in the 
Florida Constitution and statutes. The constitution requires an oath from each voter and Sections 
97.051 and 98.111, Florida Statutes, provide additional information that each voter must provide.


