A statute addressed in this opinion has changed. Please consult current Florida law.
DE 90-09 - March 15, 1990

Absentee Ballots from " Handicapped Voters'
Sections 101.68 and 102.141, F.S.

To: Honorable Mary W. Morgan, Supervisor of Elections, Collier County, Collier Government
Complex, Naples, Florida 33962

Prepared by: Division of Elections

Thisisin reference to your letter requesting an opinion regarding the canvassing of absentee ballots
from "handicapped” voters. The canvassing of absentee ballots by county canvassing boardsis
covered in Sections 101.68 and 102.141, Florida Statutes. The Division of Elections has authority
under Section 106.23(2), Florida Statutes, to issue advisory opinions to severa categories of persons
including supervisors of elections. Y our questions and our responses are as follows:

1) Does the term "disabled" or "handicapped” include those persons who are unable to read and
write - as would seem to be indicated in Section 208 of the Voting Rights Act?

The answer to this question is no. Section 208 of the Voting Rights Act, 42 U.S.C. Section 1973aa-6
provides "[a]ny voter who requires assistance to vote by reason of blindness, disability, or inability to
read or write may be given assistance by a person of the voter‘s choice, other than the voter’s
employer or agent of that employer or officer or agent of the voter‘s union." Asused in this act, the
term "handicapped” means "having atemporary or permanent physical disability.” 42 U.S.C. Section
1973ee-6 (1984). llliteracy is acondition of education rather than a physical disability and, therefore,
Is not included in the term "handicapped” as used in the Voting Rights Act.

Our answers to questions two and three are interrelated so we will answer these questions together.

2) When an absentee ballot is from a handicapped voter and the voter’ s signature matches what
we have on record, can we reject the absentee ballot because the voter’ s signature was not
witnessed?

3) In those cases where the voter uses an " X" for his signature, whether by illiteracy or

diminished physical ability, and that "X" isthe "official" signature on our records, are we
required to accept and count the absentee ballot when:

a. there are no witnesses - nothing on the voter certificate but an "X"?
b. there are no witnesses plus the signature has been treated like -

his



John (X) Doe?
mark
c. thereisonly an "X" and one witness?

d. thereisa"signature" like in (b) above, but there are two (2) witnesses predicated on
the guidance found in Florida Statute 97.061 in giving assistance to handicapped voters
at the polls?

The law requires two signatures in support of an absentee ballot. Therefore, the answer to question two
isyes. Similarly, a canvassing board is not required to accept and count an absentee ballot signed with
an "X" when there are no witnesses, as indicated in question three, parts (a) and (b).

With regard to question three, parts (c) and (d), absentee voting laws should be encouraged and
enforced; although, based upon the Boardman v. Esteva case, 323 So.2d 259 (Fla. 1976), cert. denied,
425 U.S. 967, a canvassing board may determine that an absentee ballot is to be counted if a statutory
requirement is directory, not mandatory. The court cited three factors to be considered by a canvassing
board in measuring the effect of irregularities on the validity of absentee ballots:

1. the presence or absence of fraud, gross negligence, or intentional wrongdoing;

2. whether there has been substantial compliance with the essential requirement of the absentee
voting law; and

3. whether the irregularities complained of adversely affect the sanctity of the ballot and the
integrity of the election.

Therefore, the final determination as to accepting or rejecting an absentee ballot rests with the county
canvassing board. The board will determine whether ballots such as those described in question three,
parts (c) and (d) are accepted or rejected on a case-by-case basis using the factors set forth in
Boardman.

4) If the answer in question three, part (d) above is affirmative and two witnesses are required
for those absentee voters whose signature is an " X", must the witnesses be from different
political parties?

No. As provided in Section 101.65, Florida Statutes, any two persons 18 years of age or older may
serve as attesting witnesses for an absentee ballot, with the exception that no candidate may serve as
an attesting witness.

SUMMARY



lliteracy is not included in the term "handicapped” as used in the Voting Rights Act.

A county canvassing board is not required to accept and count an absentee ballot when there are no
witnesses. The canvassing board will determine whether absentee ballots are accepted or rgjected on a
case-by-case basis using the factors set forth in Boardman.

Any two persons 18 years of age or older may serve as attesting witnesses for an absentee ballot, with
the exception that no candidate may serve as an attesting witness.



