
DE 90-17 - March 27, 1990 

Campaign Activity of Judicial Candidate 
Section 105.071, F.S. 

To: Mr. David R. Wellens, 1323 Southeast Third Avenue, Fort Lauderdale, Florida 33316 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your request for an advisory opinion regarding campaign activity for a judicial 
candidate under the Florida Election Code, Chapters 97-106, Florida Statutes. As you are a candidate 
for circuit court judge, the Division of Elections has authority under Section 106.23(2), Florida 
Statutes, to issue an advisory opinion to you relating to the Florida Election Code.

Your letter sets forth six questions as to whether certain activities are prohibited by the Florida 
Election Code. Your specific questions are as follows:

1. Can a nonpartisan judicial candidate, who is not invited for the purpose of speaking as to his 
candidacy go to the premises upon which a political party is holding a political meeting and 
stand at the doorway wearing his judicial candidate‘s badge for the purpose of greeting the 
delegates and party members on their exit?

2. Can a nonpartisan judicial candidate, who has not been invited for the purpose of speaking as 
to his candidacy, attend a luncheon of presidents of various clubs for a political party for the 
purpose of displaying his judicial candidate’s badge and informing them of his candidacy?

If the answer to this question is in the affirmative, can the lunch ticket be paid from the 
candidate‘s campaign account?

3. Can a nonpartisan judicial candidate, who has not been invited for the purpose of speaking as 
to his candidacy, attend a dinner dance sponsored by a partisan club for the purpose of 
entertainment and displaying his badge, as well as informing the patrons of his candidacy?

4. Can a nonpartisan judicial candidate purchase with funds contributed to his campaign 
account advertising space for a candidacy in a partisan club magazine or publication related to a 
partisan function, as long as the ad makes no reference to any endorsement of the candidate?

5. Can a nonpartisan judicial candidate meet privately with leaders of various partisan groups or 
associations for the purpose of requesting an invitation to speak on his own behalf at future 
partisan functions?

6. When addressing an audience, can a nonpartisan judicial candidate who is asked a direct 
question, "What political party are you registered with?", respond to the question? (You state 



that it is an unsatisfactory and evasive reply to give the response that a candidate is running in a 
nonpartisan race.)

The answer to your first three questions is no. The answer to questions four, five, and six is yes.

The Division of Elections has issued several opinions which address the issues raised in questions one 
through four. I am enclosing for your information copies of DE 90-02, 87-05, 76-23, and 76-19.

In reference to your first three questions, Section 105.071, Florida Statutes, mandates that a candidate 
for judicial office shall not:

(1) Participate in any partisan political party activities, except that such candidate may register 
to vote as a member of any political party and may vote in any party primary for candidates for 
nomination of the party in which he is registered to vote.

(2) Campaign as a member of any political party.

(3) Publicly represent or advertise himself as a member of any political party.

(4) Endorse any candidate.

(5) Make political speeches other than in his own behalf.

(6) Make contributions to political party funds.

(7) Accept contributions from any political party.

(8) Solicit contributions for any political party.

(9) Accept or retain a place on any political party committee.

(10) Make any contribution to any person, group, or organization for its endorsement to judicial 
office.

(11) Agree to pay all or any part of any advertisement sponsored by any person, group, or 
organization wherein the candidate may be endorsed for judicial office by any such person, 
group, or organization.

The activities set forth in questions one, two, and three are prohibited under Section 105.071, Florida 
Statutes. The only exception to this is set forth in DE 76-19 and DE 76-23, namely that a judicial 
candidate may accept an invitation to speak in behalf of his own candidacy.

In reference to your fourth question, whether a nonpartisan judicial candidate may purchase 



advertising space in a partisan magazine or publication with campaign funds, please see DE 90-02 and 
DE 87-05.

In DE 87-05, the Division opined that a "judicial candidate may purchase a nonpartisan advertisement 
in a publication which is published by a political club if such advertising does not indicate that the 
judicial candidate is affiliated with a certain political party."

In reference to your fifth question, can a nonpartisan judicial candidate meet privately with leaders of 
various partisan groups or associations for the purpose of requesting an invitation to speak on his own 
behalf at future partisan functions, we answer this in the affirmative, but the judicial candidate should 
exercise caution so that Section 105.071, Florida Statutes, is not violated.

In reference to your sixth question, when addressing an audience, can a nonpartisan judicial candidate 
who is asked a direct question, "What political party are you registered with?", respond to the 
question, Section 105.071(1), Florida Statutes, provides that a candidate for judicial office may 
register to vote as a member of any political party and may vote in any party primary for candidates 
for nomination of the party in which he is registered to vote. If the candidate is registered as a member 
as a political party, such information will be contained in the registration books in each county. 
Pursuant to Section 98.211(1)(a), Florida Statutes, such information is public information. However, 
again the judicial candidate should exercise caution that Sections 105.071(2) and (3), Florida Statutes, 
are not violated as these sections prohibit a candidate for judicial office from campaigning as a 
member of any political party and publicly representing or advertising himself as a member of any 
political party.

SUMMARY 

A judicial candidate who is not invited for the purpose of speaking as to his candidacy may not go to 
the premises upon which a political party is holding a political meeting and stand at the doorway 
wearing his judicial candidate’s badge for the purpose of greeting the delegates and party members on 
their exit; attend a luncheon of presidents of various clubs for a political party for the purpose of 
displaying his judicial candidate‘s badge and informing them of his candidacy; or, attend a dinner 
dance sponsored by a partisan club for the purpose of entertainment and displaying his badge, as well 
as informing the patrons of his candidacy.

A judicial candidate may accept an invitation to speak at a partisan function in behalf of his own 
candidacy; a judicial candidate may purchase advertising space in a partisan magazine or publication 
with campaign funds; a judicial candidate may meet privately with leaders of various partisan groups 
or associations for the purpose of requesting an invitation to speak on his own behalf at future partisan 
functions; and, when addressing an audience, a judicial candidate who is asked the direct question, 
"What political party are you registered with?" may respond to the question. However, when a judicial 
candidate is meeting privately with leaders of various partisan groups or associations for the purpose 
of requesting an invitation to speak on his own behalf at future partisan functions or answering the 
question as to what political party he is registered with, he should exercise caution so that Section 
105.071, Florida Statutes, is not violated.



NOTE:  But see also Judicial Ethics Advisory Committee Opinion 90-16, as this Division opinion is 
rendered in reference to the Florida Election Code requirements only.


