
DE 90-38 - August 21, 1990 

Political Disclaimers 
Section 106.143(1), F.S. 

To: Mr. Wayne Gardner, Chairman, Committee to Incorporate Deltona, Post Office Box 6142, 
Deltona, Florida 32728 

Prepared by: Division of Elections

This is in reference to your letter requesting an opinion on political disclaimers. You are the Chairman 
of the Committee to Incorporate Deltona. Pursuant to Section 106.23(2), Florida Statutes, the Division 
of Elections has authority to issue advisory opinions relating to the Florida Election Code, Chapters 97-
106, Florida Statutes, to several categories of persons including political committees.

You ask:

1. Must a political advertisement identify the persons or organization sponsoring the 
advertisement when the source of the sponsorship is patently clear from the content or format of 
the advertisement?

2. If a person pays for a campaign item as an in kind contribution, how should the disclaimer 
read?

The answer to your first question is yes. The requirements for political advertisements are found in 
Section 106.143, Florida Statutes, which provides, in pertinent part:

(1) Any political advertisement and any campaign literature published, displayed, or circulated 
prior to, or on the day of, any election shall:

(a) Be marked "paid political advertisement" or with the abbreviation "pd.pol.adv.";

(b) Identify the persons or organizations sponsoring the advertisement;

(c) 1. State whether the advertisement and the cost of production is paid for or provided in kind 
by or at the expense of the entity publishing, displaying, broadcasting, or circulating the 
political advertisement;

2. State who provided or paid for the advertisement and cost of production, if different from the 
source of sponsorship.

3. This paragraph shall not apply if the source of the sponsorship is patently clear from the 
content or format of the political advertisement or campaign literature.



There is some confusion regarding Section 106.143(1)(c)3., Florida Statutes, as to which information 
is not required if the source of the sponsorship is "patently clear." This ambiguity is also present in the 
Handbook for Committees prepared by the Division of Elections on pages 4 and 5. The phrase "this 
paragraph shall not apply" contained in subparagraph 3. refers only to paragraph (c), not paragraphs 
(a) and (b). Thus, all political advertisements and campaign literature must contain the following 
information:

1. "paid political advertisement" or "pd.pol.adv."

2. The identity of the person or organization sponsoring the advertisement. (If the advertisement 
was paid for by the campaign, the ad should indicate "paid for by the campaign account of 
name.)

In addition, the advertisement must contain the information required in paragraph (c) if the source of 
the sponsorship is not patently clear from the content or format of the political advertisement. 

In reference to your second question, if an advertisement is provided in kind by a person or group, the 
advertisement should state "provided for in kind by name." If more than one person or group provided 
in kind services in the production or broadcasting of the advertisement, the advertisement should so 
indicate. 

For your convenience, additional information pertaining to political disclaimers is included on the 
attached handout prepared by the Division of Elections.

SUMMARY 

All political advertisements and campaign literature, regardless of the format or content must contain 
the information required by paragraphs (a) and (b) of Section 106.143(1), Florida Statutes. In addition, 
the advertisement must have the information required by paragraph (c) if the source of the sponsorship 
is not patently clear from the content or format of the political advertisement.

If an advertisement is provided in kind by a person or group, the advertisement should state "provided 
for in kind by name." If more than one person or group provided in kind services in the production or 
broadcasting of the advertisement, the advertisement should so indicate.


