
DE 90-40 - August 20, 1990 

Contributions to Candidates and Political Parties by Credit Card 
Section 106.011, F.S. 

To: Mr. John H. French, Messers, Vickers, Caparello, French, Madsen & Lewis, Post Office Box 
1876, Tallahassee, Florida 32302-1876 

Prepared by: Division of Elections

This is in reference to your letter requesting an opinion on the legality of contributions to candidates 
and political parties by credit card. You are counsel for the Florida Democratic Party and pursuant to 
Section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has authority to issue advisory opinions 
relating to the Florida Election Code, Chapters 97-106, Florida Statutes, to several categories of 
persons including political parties.

You ask:

May the Florida Democratic Party and its candidates for public office accept contributions via 
credit card?

In DE 77-27, the Division of Elections opined that the use of credit cards to make political campaign 
contributions was not permitted under Chapter 106, Florida Statutes. We hereby recede from that 
opinion because we find that the use of a credit card does not constitute an indirect payment nor do we 
find that a credit card charge paid by a political party or candidate is an unauthorized expenditure. 
Therefore, we answer your question in the affirmative.

The use and acceptance of bank credit cards as a convenient substitute for cash has expanded 
tremendously over the past two decades. The use of a credit card is merely a loan from the institution 
issuing the credit card. There is nothing in Chapter 106, Florida Statutes, which prohibits a person 
from borrowing money and then contributing that money to a political party or candidate.

In addition, the state has a vested interest in guaranteeing that electors are encouraged to be involved 
in the election process. Political contributions by way of a credit card may give some electors more 
financial freedom and opportunity to make political contributions and, consequently, become more 
involved in the political process.

Finally, political contributions are protected by the First Amendment as a form of free speech and 
expression. See Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1 (1976). Thus, statutes which regulate contributions 
should not be interpreted in a way which infringe on First Amendment freedoms more than necessary 
in order to protect the state’s interest of disclosure. However, if contributions are made to a political 
party or to candidates by credit card, such contributions must meet the disclosure requirements of 
Chapter 106, Florida Statutes. For contributions of $100 or less, the campaign finance report must 



contain the name and address of the contributor and the amount of the contribution. When the 
contribution exceeds $100, the occupation of the contributor must also be reported. See Section 106.07
(4)(a)1., Fla. Stat. 

Therefore, it is the opinion of the Division of Elections that contributions made by credit card to a 
political party or candidate for public office are permitted if such contributions meet the disclosure 
requirements of Chapter 106. 

SUMMARY 

Contributions made by credit card to a political party or candidate for public office are permitted; 
however, such contributions must meet the disclosure requirements of Chapter 106, Florida Statutes. 


