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DE 94-19 - October 5, 1994 

Authority to Acquire Voter Registration Information 

Sections 98.211(2) and (3); and 103.091(1), F.S. 


TO: The Honorable Kurt S. Browning, Supervisor of Elections, Pasco County, 705 East Live Oak 
Avenue, Dade City, Florida 33525 

Prepared by: Division of Elections 

This is in response to your request for an advisory opinion regarding the authority to acquire voter 
registration information. You are the Pasco County Supervisor of Elections, and, pursuant to Section 
106.23(2), Florida Statutes, the Division has authority to render this opinion to you. 

You ask substantially the following questions: 

1. Section 98.211(2)(e), Florida Statutes, specifies that registered political committees, registered 
committees of continuous existence, and political parties or officials thereof (emphasis added) shall 
be entitled to receive voter registration information. What is the definition of an "official"?; 

2. May any "official" of a political party, acting independently of other party officials, request voter 
registration information on behalf of the party?; 

3. May individual precinct committeemen or committeewoman request voter registration information 
for their specific precincts without the approval of a party official?; and 

4. If the answer to Number 3 is in the negative, is the individual precinct committeeman or 
committeewoman required to file an Oath of Acquisition? 

While voter registration books are public records, the Florida Election Code is clear as to whom the 
supervisor of elections may furnish copies of voter registration information. Pursuant to Section 98.211 
(2), Florida Statutes, copies of voter registration information may only be provided to: 

(a) The courts for the purpose of jury selection; 
(b) Municipalities; 
(c) Other governmental agencies; 
(d) Candidates, to further their candidacy; 
(e) Registered political committees, registered committees of continuous existence, and political 
parties or officials thereof, for political purposes only; and 
(f) Incumbent officeholders to report to their constituents. 

Furthermore, Section 98.211(2), Florida Statutes, prohibits the use of voter registration information for 
commercial purposes and limits its use to purposes related to elections, political or governmental 



activities, voter registration, law enforcement, or jury selection. 

Finally, Section 98.211(3), Florida Statutes, requires any person who acquires a list of registered 
voters from the supervisor of elections to take and subscribe to an oath which provides in part that: 

I hereby swear or affirm that I am a person authorized by s. 98.211, Florida Statutes, to acquire 
information on registered voters of _____________ County, Florida; .... 

As to your first question, the Florida Election Code does not define the term "official." Official is 
defined in Webster‘s Ninth New Collegiate Dictionary, to mean, among other things, "one who holds 
or is invested with an o ffice; officer." Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary, 1985. Black‘s Law 
Dictionary defines an official as "an officer; a person invested with the authority of an office." Black’s 
Law Dictionary, (5th Ed., 1979). Therefore, an official, within the context of Section 98.211(2), 
Florida Statutes, means an officer, such as a chairman or treasurer, of a registered committee or 
political party. 

As to your second question, any authorized official of a political party may request voter registration 
information on behalf of the party. There is no requirement in the election code that party officials act 
in concert or in agreement with each other when making requests for voter lists. If a party official 
subscribes to the Oath of Acquisition, that person is entitled to the voter information even if that 
person is acting independently of other party officials. 

As to your third question, an individual precinct committeeman or committeewoman, elected pursuant 
to Section 103.091(1), Florida Statutes, would be considered a party official. Therefore, a precinct 
committeeman or committeewoman would not need the approval of another party official to acquire 
voter registration information on that person‘s precinct. 

As to your fourth question, in order to obtain voter registration information, an individual precinct 
committeeperson, as a party official, must subscribe to an Oath of Acquisition, which is retained by 
the supervisor of elections. 

SUMMARY 

An official, as stated in Section 98.211(2), Florida Statutes, means an officer, such as chairman or 
treasurer, of a registered committee or political party. Any official of a political party may request 
voter registration information independent of other party officials. An individual precinct 
committeeperson, elected pursuant to Section 103.09(1), Florida Statutes, is considered a party official 
entitled to acquire voter registration information on that person’s precinct. A precinct 
committeeperson must complete an Oath of Acquisition to obtain voter registration information. 


