
DE 96-02 - July 15, 1996 

City and County Election Canvassing 
DE 95-05 

TO: Mr. Thomas B. Hart, Humphrey & Knott Professional Association, Attorneys-At-Law, 1625 
Hendry Street, Fort Myers, Florida 33901 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your request for an advisory opinion regarding city and county election 
canvassing boards. You are an attorney representing Philinda Young, Lee County Supervisor of 
Elections and pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes (1995), the Division has authority to 
issue this opinion to you.

You ask whether Division of Elections Opinion 95-05 (Oct. 2, 1995) is altered or modified by the 
passage of section 100.3605, Florida Statutes (1995).

Division of Elections Opinion 95-05 states, inter alia, that since the county canvassing board has 
statutorily mandated exclusive responsibility for canvassing county elections, where city and county 
elections appear on the same ballot, only the county canvassing board may canvass the election. The 
statutory sections prescribing the jurisdiction and procedures applicable to the canvass of elections are 
couched in mandatory as well as exclusionary language. For example, section 102.141, Florida 
Statutes, specifies the composition and duties of the county canvassing board. Subsection (2) states 
that "[a]s soon as the absentee electors’ ballots are canvassed, the board shall proceed to publicly 
canvass the vote given each candidate, nominee, constitutional amendment, or other measure 
submitted to the electorate of the county...." Thus, the Election Code does not authorize anyone other 
than the statutorily designated individuals to act as the county canvassing board for the canvass of 
county elections.

Section 100.3605, Florida Statutes, states that "[t]he Florida Election Code, chapters 97-106, shall 
govern the conduct of a municipality’s election in the absence of an applicable special act, charter, or 
ordinance provision." In the instant case, the City of Fort Myers charter specifies the composition of 
the City canvassing board and includes members different from the statutorily mandated county 
canvassing board. The City election is to appear on the same ballot with the Lee County election and 
the City’s position is that the City’s canvassing board may canvass the City’s portion of the election as 
a result of the passage of the new statutory section.

The passage of section 100.3605, Florida Statutes, and resultant local legislation cannot be interpreted 
to have amended or repealed provisions of the Election Code by implication. The legislature’s intent 
in enacting the new statute was to "ensure a standard of conduct for municipal elections...." House of 
Representatives, Committee On Ethics and Elections, Final Bill Analysis and Economic Impact 
Statement, May 19, 1995. The effect of the statute is to mandate that the Election Code applies to 



cities unless cities exempt themselves therefrom or provide otherwise by special act, charter or 
ordinance provision. The fact that a city has enacted a charter provision on the same subject as the 
Election Code, in this case canvassing boards, does not operate as a preemption or repeal of the state 
law. It is fundamental in statutory construction that where later statutes are passed with knowledge of 
prior existing laws, each will be given a field of operation rather than have one rendered meaningless 
or repealed by implication. State Department of Public Welfare v. Galilean Children’s Home 102 So. 
2d 388 (Fla. 2d DCA 1958) at 393 quoting 50 Am. Jur., Statutes, §§354 and 362. A repeal by 
implication is disfavored in the law. State v. Collier County, 171 So. 2d 890 (Fla. 1965). Thus, the city 
charter canvassing board provisions will govern stand-alone city elections but where the city election 
is on the same ballot as the county election, the Florida Statutes provisions on canvassing boards will 
govern the entire election.

SUMMARY 

Division of Elections Opinion 95-05 is not altered, amended or modified by the passage of section 
100.3605, Florida Statutes. As such, a city may not canvass a county election when the city and county 
elections appear on the same ballot.


