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Testimonials 

§§99.193 (1972), 103.121(1), 111.012(1), 111.012(2), 112.312(12)(b) 


TO: The Honorable Tom Slade, Chairman, Republican Party of Florida, 719 North Calhoun Street, 
Tallahassee, Florida 32302 

Prepared by: Division of Elections 

This is in response to your request for an advisory opinion regarding political party expenses and 
activities. You are Chairman of the Republican Party of Florida (the "Party"). Therefore, pursuant to 
section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has authority to render this opinion to 
you. 

Florida citizens elected a new Governor, the nominee of the Party, on November 3, 1998. You ask: 

1. May the Party pay for inauguration events for the Governor-elect? 

2. May one or more employees of the Party devote all of their work time to providing services 
for the transition of the Governor-elect while continuing to be paid by the Party? 

3. May the Party pay or reimburse travel and other expenses of individuals, not employed by the 
Party, who provide services for the transition of the Governor-elect? 

4. May the Party allow those who provide services for the transition of the Governor-elect to 
use office equipment, supplies, and services of the Party? 

For the following reasons, we answer all of your questions in the affirmative. As a general rule, when 
funds are raised to honor an elected public officer, Florida law requires that such moneys are to be 
accounted for and disposed of in a certain manner. §111.012, Fla. Stat. Any breakfast, lunch, dinner, 
rally, party, reception, or other affair held to honor...any elected public officer is referred to as a 
testimonial. §111.012(l), Fla. Stat. (emphasis added). Elected public officer, in turn, is defined as "... 
any individual holding an elective state, ... office." 

Technically speaking, one does not "hold" an elected or appointed public office until the term fixed by 
law begins. 9 Fla. Jur. 2nd, Civil Servants, §59. Thus, any affair held prior to January 5, 1998 does not 
qualify as a testimonial under the provisions of this section. 

At one time, the provisions of section 111.012, Florida Statutes, resided within the Florida Election 
Code, chapter 97-106, Florida Statutes. See § 99.193, Fla. Stat. ( 1972 ). However, in 1980 section 
111.012, Florida Statutes, was created as a stand alone provision of Florida law. See, Ch. 81-304, §34, 
at 1455, Laws of Fla. In 1972, Florida’s Attorney General interpreted the testimonial provisions and 



noted that: 

The election process does not end on election day, nor does the legitimate interest in 
contributions cease when a particular candidate is elected. 

Op. Atty Gen. Fla. 72-58 (1972). 

The Attorney General then went on to hold that the testimonial provisions of section 99.193, Florida 
Statutes (1972), applied to dinners on behalf of persons elected to the United States Congress. 
Likewise, it is the opinion of the Division of Elections that the Governor’s inaugural ball would 
qualify as a testimonial affair as defined under the substantially similar provisions of section 111.012, 
Florida Statutes. 

Notwithstanding the forgoing, we do not believe that an affair held prior to the beginning of an 
officer’s term, whether it be a party, reception or dinner, is strictly a testimonial. Thus reporting such 
affairs under the provisions of section 111.012, Florida Statutes, would be discretionary on the part of 
the nominee. 

Prior to holding a testimonial, a notice of intent to hold the affair must be filed with the Division of 
Elections and no money may be received or spent until this notice has been filed. In addition, a 
depository must be designated and a treasurer appointed. §111.012(2)(a), Fla. Stat. The notice must 
contain the date and place the testimonial is to be held, the name and address of the persons in charge, 
the name and address of the officer in whose honor or on whose behalf the testimonial is to be held, 
the purpose for which the testimonial is to be held, and the purpose for which the funds raised are to 
be used. §111.012(2)(b), Fla. Stat. 

The treasurer is responsible for receiving and spending all money donated for the testimonial and is 
responsible for keeping detailed accounts of how the money is spent. §111.012(2)(c), Fla. Stat. No 
money may be received or spent, unless it is done through the treasurer. Id. 

At the conclusion of the testimonial, all remaining funds after deducting expenses must be disposed of 
by donating such funds to a charity, which must be identified in the notice, returned pro rata to each 
ticket purchaser or donor, or given to the State for deposit to the general revenue fund. §111.012(2)(d), 
Fla. Stat. Within 90 days of the conclusion of the testimonial, a report must be filed reflecting the 
disposition of these funds. Id. The report must include the full name and address of each person who 
purchased a ticket or donated money, along with the date and amount, the full name and address of 
each person, charity, or unit of government to whom any payment for expenses or disposition of funds 
has been made and the date, amount, and purpose of each expenditure. §111.012(2)(d)1., and 2., Fla. 
Stat. Therefore, private funds may be collected and used for the purpose of conducting an inaugural 
ball to honor the incoming governor. However, such funds must be accounted for accordingly. 

With respect to a political party assisting in the transition of their nominee from Governor-elect to 
Governor, we see no reason why the party could not be a participant in this process. This could include 
employees who are paid by the party, sponsoring inaugural events, reimbursement of travel and related 



expenses, and the use of equipment and services as set forth in your opinion request. 

Pursuant to section 103.121, Florida Statutes, political parties have the power and duty to raise and 
expend party funds to make party nominations upon the authorization of the state or county executive 
committee chairman. §103.121(1), Fla. Stat. Once that nomination is made and the party’s candidate 
wins election to office, we see no reason why the party cannot provide services to a transition effort as 
long as any expenses for such services are disclosed pursuant to section 106.29, Florida Statutes. Such 
expenditures further party unity and growth and, thus, strengthen the party’s ability to promote itself 
and its candidates. A political party’s support of its candidates does not necessarily end when the 
election is over and a political party has more than a legitimate interest in promoting its members who 
have been elected to leadership positions. If parties, by law, can assist their nominees while they are 
candidates, it makes little sense to conclude that they cannot assist their nominees once they are 
elected. 

The Division has not often had the opportunity to discuss what appropriate party contributions and 
expenditures are. However, in Op. Div. Elect. 92-11 ( June 24, 1992 ), we approved of a fund raising 
effort by the Democratic Party whereby the party sold its contributor list to a long distance telephone 
company and the party provided its employees as part of the company’s solicitation effort at no cost to 
the company. Potential customers would be offered discounted telephone service and would be made 
aware that part of the proceeds would go to the party. In Op. Div. Elect. 90-10 (March 16, 1990), we 
recognized that Florida’s "little hatch-act," section 104.31, Florida Statutes, could not be interpreted to 
limit the political activities of the Governor, members of the Cabinet, or members of the Legislature, 
with regard to any election of any kind or nature. The opinion went on to conclude that an elected 
public officer could host a campaign fund raiser for another candidate as long as the office holder did 
not use his office or authority to influence a person’s choice of whether or not to make a contribution. 
Finally, although we are not the authority responsible for rendering interpretations of Florida’s gift 
law, we note that excluded from the definition of gift are "...any expenditures by a political party." 
112.312(12)(b)2., Fla. Stat. (emphasis added). Therefore, it would appear that expenses incurred by 
the party in providing services to the Governor elect’s transition effort are not includable as gifts 
provided by the party. 

SUMMARY 

An inaugural ball held on or after the beginning of an officer’s term qualifies as a testimonial affair 
and funds collected to defray the cost of conducting such an affair must be accounted for pursuant to 
section 111.012, Florida Statutes. An affair held prior to a nominee actually holding office does not 
qualify as a testimonial event. However, the nominee may wish to treat the affair as such an event. 
Political parties may, at their expense, provide assistance to the transition effort of its nominee who 
has been elected to office. 


