
DE 99-03 - August 17, 1999 

Political Committee or Political Party Endorsement 
§106.021(3), Fla. Stat. 

TO: The Honorable Kay Clem, Supervisor of Elections, Indian River County, 1840 - 25th Street, Suite 
N-109, Vero Beach, Florida 32960 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your request for an opinion concerning section 106.021(3), Florida Statutes. You 
are the supervisor of elections for Indian River County and pursuant to section 106.23(2), Florida 
Statutes, the Division of Elections has authority to issue an opinion to you. You ask the following 
question:

Is a political committee or political party "three-pack" endorsement made pursuant to section 
106.021(3), Florida Statutes, required to be reported by the political committee or political 
party?

The answer to your question is yes. Section 106.021(3), Florida Statutes, provides in pertinent part:

[E]xpenditures may be made directly by any political committee or political party regulated by 
chapter 103 for obtaining time, space, or services in or by any communications medium for the 
purpose of jointly endorsing three or more candidates, and any such expenditure shall not be 
considered a contribution or expenditure to or on behalf of any such candidates for the purposes 
of this chapter.

Section 106.021(3), Florida Statutes, specifically provides that a political committee or political party 
endorsement is not a contribution or expenditure to or on behalf of such candidates. The language in 
this section is an exception to the general reporting provisions of sections 106.07 and 106.08, Florida 
Statutes, which require a candidate to disclose all contributions. Political committees and parties are 
not included in this exception and must report such expenditures.

We recognize that the Division addressed a similar issue in DE 98-06. In this opinion, the Division 
was asked whether the entire cost of a direct mail fund raising effort qualified as an exempt 
expenditure pursuant to section 106.021(3), Florida Statutes. The mailing consisted of a letter 
soliciting contributions to the party and signed by a party candidate. The letter discussed the 
candidate's campaign and also advocated two other party candidates.

In DE 98-06, the Division stated that the entire cost of the mailing was exempt and opined that 
expenditures made by a political committee or political party, in any communications media, for the 
purpose of jointly endorsing three or more candidates, pursuant to section 106.021(3), Florida Statutes, 
are not required to be reported by the candidate, political committee or party. However, for the reasons 



set forth above, the Division rescinds DE 98-06 to the extent that it provides that such expenditures are 
not required to be reported by a political committee or party.

SUMMARY 

Expenditures made by a political committee or political party, in any communications media, for the 
purpose of jointly endorsing three or more candidates pursuant to section 106.021(3), Florida Statutes, 
must be reported by the political committee or party. However, they are not considered contributions 
that are attributed to a candidate, and do not have to be reported by the candidate.


