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DE 00-10 - November 13, 2000 

Deadline for Certification on County Results 
§§ 102.111 and 102.112, Fla. Stat. 

To: The Honorable Charles E. Burton, Chairperson, Palm Beach County Canvassing Board, West 
Palm Beach, Florida 

Prepared by: Division of Elections 

Dear Judge Burton: 

This is in response to your request for an opinion relating to sections 102.111 and 102.112, Florida 
Statutes. You are chairperson of the Palm Beach County Canvassing Boards and pursuant to section 
106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has the authority to issue an opinion to you. 

You state that the Palm Beach County Canvassing Board voted to have a manual recount of all ballots 
cast in the presidential election. Further, you state that the manual recount will not be completed by 
5:00 p.m. of the seventh day following the election as provided in sections 102.11 and 102.112, 
Florida Statutes. Essentially you ask: 

1. 	What effect will the provisions of section 102.111, Florida Statutes, when read in conjunction 
with section 102.112, Florida Statutes, have on the votes cast in the presidential election by the 
citizens of Palm Beach County? 

2. 	May the board certify all other election results to the Department of State while the manual 
recount continues for the Presidential election? 

In response to your first question, if the Palm Beach County Canvassing Board fails to certify the 
county returns to the Elections Canvassing Commission by 5:00 p.m. of the seventh day following the 
election, the votes cast in Palm Beach County will not be counted in the certification of the statewide 
results. 

Section 102.111, Florida Statutes, is explicitly mandatory. It provides, "[i]f the county returns are not 
received by the Department of State by 5 p.m. on the 7th day following an election, all missing 
counties shall be ignored, and the results shown by the returns on file shall be certified." 

Section 102.112, Florida Statutes, provides in pertinent part that returns must be filed by 5 p.m. on the 
7th day following the first primary and general election. Further, if the returns are not received by the 
department by the time specified, such returns may be ignored and the results on file at the time may 
be certified by the department. This section contemplates unforeseen circumstances not specifically 
contemplated by the legislature. Such unforeseen circumstances might include a natural disaster such 
Hurricane Andrew, where compliance with the law would be impossible. But a close election, 
regardless of the identity of the candidates, is not such a circumstance. The legislature obviously 
specifically contemplated close elections in that the law provides for automatic recounts, protests, and 



                                                

manual recounts. It also plainly states when this process must end. 

Therefore, absent such unforeseen circumstances, returns from the county must be received by the 
Elections Canvassing Commission by 5 p.m. on the seventh day following the election in order to be 
included in the certification of the statewide results. 

The answer to your second question is yes, the county canvassing board may certify other electin 
results to the Department of State while the manual recount continues for the presidential election. 

SUMMARY 

Absent such unforeseen circumstances such as a natural disaster, returns from the county must be 
received by the Elections Canvassing Commission by 5 p.m. on the seventh day following the election 
in order to be included in the certification of the statewide results. The county canvassing board may 
certify other election results to the Department of State while the manual recount continues for the 
presidential election. 

Sincerely, 

L. Clayton Roberts 
Director, Division of Elections 

Prepared by: 
Kristi Reid Bronson 
Assistant General Counsel 
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