
The statute and rules addressed in this opinion have changed. 
Please consult current Florida law. 

February 12, 2004 

The Honorable Kurt Browning 
Supervisor of Elections 
Pasco County 
Post Office Box 300 
Dade City, Florida 33526-0300 

RE: DE 04-02 
Manual Recount Requirements Relating to 
Touchscreen Voting Systems; §102.166, 
Florida Statutes 

Dear Mr. Browning, et al: 

This is in response to your request for an advisory opinion regarding the manual recount 
requirements under section 102.166, Florida Statutes, relating to touchscreen voting systems. 
You are the Supervisors of Elections for Pasco, Broward, Charlotte, Collier, Hillsborough, 
Highlands, Indian River, Lake, Lee, Martin, Miami-Dade, Nassau, Palm Beach, Pinellas, 
Sarasota and Sumter Counties and pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of 
Elections has authority to issue an opinion to you.  You ask the following question: 

In the context of a manual recount as prescribed by section 102.166, Florida 
Statutes, are counties who utilize touchscreen voting systems required to print 
ballot images of all undervotes in the recounted race? 

Because it is impossible for a voter to overvote or make stray marks on an electronic ballot, the 
manual recount provisions of section 102.166, Florida Statutes, do not apply and therefore, 
counties utilizing touchscreen voting systems are not required or authorized to print or review the 
electronic ballot images of undervotes occurring in a recounted race.  
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The purpose of a review of overvotes and undervotes in a manual recount is for the canvassing 
board to make a determination as to whether marks made on the ballot by a voter that were not 
clearly readable by the tabulating machine might be able to provide a “clear indication on the 
ballot that the voter has made a definite choice.”1 Given this purpose, in the context of a manual 
recount of undervoted electronic ballots, it is impossible for a voter to make any stray marks on 
the ballot that might provide guidance to the canvassing board in determining a clear indication 
on the ballot that the voter has made a definite choice.  A review of the electronic ballot image 
will only indicate that the voter made no selection at all in that race.  As a result, counties are not 
required to print or review the electronic ballot images of undervotes occurring in a manually 
recounted race, nor do you have the authority to do so. 

In 2001, the Florida Legislature amended section 102.166(1), Florida Statutes, to require that if 
the second set of unofficial returns indicates that a candidate was defeated by one-quarter of a 
percent or less of the votes cast for such office, that “the board responsible for certifying the 
results of the vote on such a race…shall order a manual recount of the overvotes and undervotes 
cast in the entire geographic jurisdiction of such office.” 

Our interpretation of the Florida Legislature’s intent regarding manual recounts is supported by a 
report issued to the Florida Senate in 2001,2 which was the basis for the election reform 
legislation passed during the 2001 Legislature.  The report indicates that the Legislature was 
fully aware that there would be no manual recount for direct recording equipment (DRE) voting 
systems.  Because of the time involved in conducting recounts, coupled with the certification 
deadlines, the recommendation to the Legislature was to only manually recount overvotes and 
undervotes. The report recognized that DRE voting systems would be treated differently from 
optical scan voting systems by providing the following explanation:  “Counties using DREs 
would have no overvotes or undervotes to manually count.”3  This is further clarified in the 
explanation of the voter intent standards.  The report recommended that the Division of Elections 
should be charged with adopting rules containing recount substandards for voter intent.  The 
report further states that with respect to DRE voting systems, the “recount substandards for DRE 
systems would be fairly straightforward.  DRE systems are essentially electronic lever machines. 
The recount standard for DRE systems would be to re-calculate the individual totals from each 
machine or tabulator, to insure there is no mathematical error.”4  Ultimately, the final scheme 
adopted by the Legislature mirrored the report recommendations. 

As I state above, the purpose of a review of overvotes and undervotes in a manual recount is for 
the canvassing board to make a determination as to whether marks made on the ballot by a voter 
that were not clearly readable by the tabulating machine might be able to provide a clear 
indication on the ballot that the voter has made a definite choice.  If the canvassing board can 
make such a determination from a manual review of the ballot, then the vote is to be counted.  If 
they cannot, then no vote is counted in that race by that voter.  However, given this purpose, in 

1 Sections 102.166(5)(b) and (6)(c), F.S.
 
2 Review of the Voting Irregularities of the 2000 Presidential Election, Report Number 2001-201, Prepared for the
 
Florida Senate by the Committee on Ethics and Elections, March 2001.

3 Id, p.38, footnote100.
 
4 Id, p.40.
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the context of a manual recount of undervoted electronic ballots, it is impossible for a voter to 
make any stray marks on the ballot that might provide guidance to the canvassing board in 
determining a clear indication on the ballot that the voter has made a definite choice.  As you 
note in your inquiry, a review of the electronic ballot image will only indicate that the voter 
made no selection at all in that race.  

Rule 1S-2.027, F.A.C., which became effective on June 6, 2002, provides the standards to be 
used in a manual recount for determining whether there is a clear indication on the ballot that the 
voter has made a definite choice, and specifically states that they are “standards to determine in a 
manual recount as provided specifically by Section 102.166, F.S., on an optical scan ballot, 
whether there is a clear indication on the ballot that the voter has made a definite choice.”5 

[Emphasis added]  It does not refer to or mention electronic ballots. 

Additionally, the present version of Rule 1S-2.031, F.A.C., entitled, “Recount Procedures” 
which became effective on May 30, 2002 also does not refer to or mention electronic ballots.  A 
review of the rule promulgation history for the current Recount Procedures rule shows that the 
rule’s silence regarding manual recounts of electronic ballots was, in fact, intentional. 

Initially, the proposed content of the Rule 1S-2.031 published on October 5, 2001 in the Florida 
Administrative Weekly (Volume 27, Number 40, page 4619) included a provision relating to 
DREs which would have required, that “[a] manual recount shall be conducted by printing out or 
exporting the ballot image files and counting these files manually.”  Following that publication, 
in public hearings held around the state, the need for the inclusion of such a requirement was 
raised.6 Due to the public input, that requirement was stricken from the proposed rule as being 
unnecessary. As a direct result, the current “Recount Procedure” rule, Rule 1S-2.031, F.A.C., 
only provides procedures regarding manual recounts of optical scan ballots.  It is intentionally 
silent as to electronic voting systems, as it was not envisioned that any manual recount activities 
would occur with regard to undervotes cast on touchscreen (DRE) voting systems.  In addition, 
because the rule provides no standards for the review of electronic ballot images cast on 
touchscreen (DRE) voting systems and because the Florida Election Code requires uniformity in 
the application and operation of the election laws and rules among the counties, you are not 
authorized to review printed electronic ballot images of undervotes as part of the manual recount. 

As you know, the Recount Procedures rule is currently going through the rule promulgation 
process to incorporate substantial revisions to the recount process and in its next iteration is 
expected to state with specificity that when touchscreen ballots are used, that no manual recount 
of undervotes and overvotes shall be conducted since these machines do not allow a voter to cast 

5 Rule 1S-2.027(1), F.A.C. 
6 For example, at the October 29, 2001 public hearing held in Miami, Norm Ostrau, the Deputy County Attorney of 
Broward County stated that he did not see why there was a need for a recount process for a DRE system.  Further, in 
a February 13, 2002 letter to the Division of Elections, Kurt Browning, Supervisor of Elections of Pasco County, 
specifically requested that  the requirement to print out or export the ballot image files and count them manually be 
stricken.  In justification of his request, Supervisor Browning stated that the recount statute, “specified that in a 
manual recount situation, only the overvotes and undervotes shall be recounted. With a DRE system, the overvotes 
are non-existent and the undervotes would be blank sheets of paper.” 
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an overvote and since review of undervotes cannot result in a determination of voter intent as 
required by section 102.166(5), Florida Statutes.  This will further memorialize what has clearly 
been the intent of the rule since the time of its implementation. 

Finally, as you also note in your inquiry, the current certified touchscreen voting systems as 
deployed in the counties were never required or expected to have the capability, within the 
current statutory timeframe allowed for the completion of a manual recount, to print out the 
number of the ballot images that would be required in the context of a statewide manual recount 
if a review of all undervoted ballots images were to be done.  Again, it was clearly not 
contemplated that such an activity would occur in the context of a manual recount involving 
electronic ballots. 

SUMMARY 

In the context of a manual recount as prescribed by section 102.166, Florida Statutes, counties 
utilizing touchscreen voting systems are not required to print or review the electronic ballot 
images of undervotes occurring in the recounted race. In addition, because the rule provides no 
standards for the review of electronic ballot images and because the Florida Election Code 
requires uniformity in the application and operation of the election laws and rules among the 
counties, you have no authority to do so. 

Sincerely, 

Edward C. Kast 
Director, Division of Elections 

Prepared by: 
Sharon D. Larson 
Assistant General Counsel 
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