
       
 
 
 
 
 
 
 

February 18, 2005 
 
 
Ms. Chance Irvine, Chair 
Florida Elections Commission 
The Collins Building, Suite 224 
107 W. Gaines Street 
Tallahassee, FL 32300-1050 
 
       RE: DE 05-01 

Disposition of Property Purchased With Campaign 
Funds; §106.141, Florida Statutes 

 
Dear Ms. Irvine: 
 
This is in response to your request for a formal opinion regarding the requirements of section 106.141, 
Florida Statutes, as it relates to the disposition of property purchased by a candidate with campaign 
funds for use during the campaign which continues to have value at the end of the candidacy.  You are 
Chair of the Florida Elections Commission and pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes, the 
Division of Elections has the authority to issue an opinion to you. 
 
Essentially, you ask the following questions: 
 

Are items purchased by a candidate with campaign funds for use during the campaign 
which still have a residual value subject to the surplus funds disposition requirements 
contained in section 106.141, Florida Statutes? 
 
If such items are not subject to section 106.141, Florida Statutes, and a candidate keeps 
the items after the conclusion of the candidacy and chooses to contribute them for use 
again in a future campaign, how should they be reported? 

 
 
The short answer to Question 1 is no.  The answer to Question 2 is that they would be reported as an in-
kind contribution to that campaign from the candidate. The candidate would be required to place a fair 
market value on the item at the time he or she makes the in-kind contribution. 
 
 
 



Section 106.141(1), Florida Statutes, states: 
 

Each candidate who withdraws his or her candidacy, becomes an unopposed candidate, or 
is eliminated as a candidate or elected to office shall, within 90 days, dispose of the funds 
on deposit in his or her campaign account and file a report reflecting the disposition of all 
remaining funds. Such candidate shall not accept any contributions, nor shall any person 
accept contributions on behalf of such candidate, after the candidate withdraws his or her 
candidacy, becomes unopposed, or is eliminated or elected. However, if a candidate 
receives a refund check after all surplus funds have been disposed of, the check may be 
endorsed by the candidate and the refund disposed of under this section. An amended 
report must be filed showing the refund and subsequent disposition.  [Emphasis added.] 

 
In that statutory section, the Florida Legislature specifically addressed “funds on deposit” in the 
campaign account.  They did not speak to other property that may have been properly purchased with 
campaign funds for use during the campaign. It is a long standing principle of statutory construction that 
where a statute enumerates the things upon which it operates, anything not expressly mentioned is 
excluded.  Thayer v. State, 335 So. 2d 815 (Fla. 1976).  As a result, the statute contains no language that 
would require the liquidation of and/or disposition of any other assets of the campaign via section 
106.141, Florida Statutes.  

SUMMARY 
 
Items purchased by a candidate with campaign funds for use during the campaign which still have a 
residual value are not subject to the surplus funds disposition requirements contained in section 106.141, 
Florida Statutes. 
 
If a candidate keeps the items after the conclusion of the candidacy and chooses to contribute them for 
use again in a future campaign, they should they be reported as an in-kind contribution to that campaign 
from the candidate. The candidate would be required to place a fair market value on the item at the time 
he or she makes the in-kind contribution.  
 
 
 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Dawn K. Roberts 
      Director, Division of Elections 
 
 
Prepared by: 
Sharon D. Larson 
Assistant General Counsel 
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