
 
 
 
 
 
 

 
January 24, 2008 

 
 

The Honorable Kathy Dent 
Sarasota County Supervisor of Elections  
P.O. Box 4194 
Sarasota, Florida 34230-4194 
 
       RE:  DE 08-01 
       Testing of Tabulating Equipment; Public  
       Access to Tabulation Room,  
       §§ 101.5612(2) and 102.141,  
       Florida Statutes 
 
Dear Ms. Dent: 
 
This letter responds to your request for an advisory opinion.  You are the Supervisor of Elections 
for Sarasota County; therefore, the Division has the authority to issue you an opinion pursuant to 
section 106.23(2), Florida Statutes (2007).   
 
As background to your questions, section 101.5612(2), Florida Statutes (2007), states: 

101.5612 Testing of tabulating equipment.-- . . . 

(2)  On any day not more than 10 days prior to the commencement of early voting 
as provided in s. 101.657, the supervisor of elections shall have the automatic 
tabulating equipment publicly tested to ascertain that the equipment will correctly 
count the votes cast for all offices and on all measures.  If the ballots to be used at 
the polling place on election day are not available at the time of the testing, the 
supervisor may conduct an additional test not more than 10 days before election 
day. Public notice of the time and place of the test shall be given at least 48 hours 
prior thereto by publication once in one or more newspapers of general circulation 
in the county or, if there is no newspaper of general circulation in the county, by 
posting the notice in at least four conspicuous places in the county . . . The 
Department of State shall give written notice to each statewide candidate at the 
time of qualifying, or immediately at the end of qualifying, that the voting 
equipment will be tested and advise each candidate to contact the county 
supervisor of elections as to the time and location of the public preelection test.  
The supervisor or the municipal elections official shall, at least 15 days prior to 
the commencement of early voting as provided in s. 101.657, send written notice 
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by certified mail to the county party chair of each political party and to all 
candidates for other than statewide office whose names appear on the ballot in the 
county and who did not receive written notification from the supervisor or 
municipal elections official at the time of qualifying, stating the time and location 
of the public preelection test of the automatic tabulating equipment.  The 
canvassing board shall convene, and each member of the canvassing board shall 
certify to the accuracy of the test. For the test, the canvassing board may designate 
one member to represent it.  The test shall be open to representatives of the 
political parties, the press, and the public.  Each political party may designate 
one person with expertise in the computer field who shall be allowed in the 
central counting room when all tests are being conducted and when the 
official votes are being counted.  The designee shall not interfere with the 
normal operation of the canvassing board. [Emphasis supplied.]  

You ask essentially the following questions based upon the above provision: 
 
1.  Does the provision in bold apply to an election in which there are no partisan races, such as a 
nonpartisan municipal election or a county referendum?  
 
2.  Does the fact that this provision is found in a section entitled, “Testing of tabulating 
equipment,” indicate that the statement, “and when official votes are being counted,” applies 
only to public testing, or does it apply to any time votes are being counted including preelection, 
absentee processing pursuant to section 101.68(2), Florida Statutes (2007), and election night 
counting?   
 
3.  Who is legally permitted in the tabulation room when votes are tabulated?   
 
With regard to your first question, the short answer is “Yes.”   
 
Section 101.5612(2), Florida Statutes (2007), does not distinguish between partisan and 
nonpartisan elections.  Therefore, the plain wording of the statute must control.  A qualified 
person from each political party is entitled to be present in the tabulation room during testing of 
the tabulating equipment and when official votes are being counted, regardless of the type of 
election. 
 
With regard to your second question, the short answer is that notwithstanding the title of section 
101.5612 as “Testing of tabulating equipment,” a political party may designate a person with 
expertise in the computer field to be present in the central counting (tabulation) room at anytime 
the official votes from an election are being counted by automatic tabulating equipment.  
 
In the context of section 101.5612, Florida Statutes (2007), we interpret the phrase “official votes 
are being counted” to mean whenever ballots are run through automatic tabulating equipment.  
For example, if on election night, the canvassing board uses automatic tabulating equipment to 
count absentee ballots and the political party has designated a person with expertise in the 
computer field to be present, then that person must be allowed in the tabulation room when the 
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ballots are counted by the automatic tabulating equipment; however, the political party does not 
have a right to designate a person with computer expertise to be present in the tabulation room 
when no computer activity is occurring.  Also, the political party’s designee may not be present 
in the tabulation room if the only activity is a modem transfer of the votes recorded earlier at the 
precincts.  In the situation of a modem transfer, no “counting” of the votes occurs, but merely a 
tabulation of ballots already counted at the precincts.  Additionally, in response to your particular 
question regarding pre-election day absentee processing under section 101.68(2)(a), Florida 
Statutes (2007), the political party’s designated person with expertise in the computer field must 
be given the opportunity to be present when those ballots are counted via automatic tabulating 
equipment.   
 
With regard to your third question, the short answer is that the Election Code is silent on who is 
legally entitled to be in the tabulation room during official vote counting other than the political 
parties’ designated persons who have expertise in the computer field.  However, the activities of 
the canvassing board in the tabulation room must be observable by members of the public to 
comply with the requirement in section 102.141, Florida Statutes (2007), that the votes be 
“publicly canvassed.”    
 
Section 102.141(2), Florida Statutes (2007), prescribes that the county canvassing board meeting 
must occur “in a building accessible to the public” in the county where the election occurred and 
the meeting must be publicly noticed.  Otherwise, the law does not specify where specific 
canvassing board activities must occur.  For example, there is no requirement that the tabulation, 
ballot inspection, and other activities of the canvassing board occur in the same room.  Also, 
although the law does not expressly so provide, it is implicit that the canvassing board, like any 
other committee or commission, must be able to maintain control and ensure the integrity of its 
procedures and process.  This may mean that the canvassing board cannot physically 
accommodate all members of the public in the tabulation room or any other room used by the 
canvassing board, or that the board may find it necessary to remove someone whose behavior is 
disruptive to the orderly conduct of a meeting.  In any event, the Election Code appears to give 
the canvassing board wide discretion regarding the logistics and procedures for conducting its 
meetings.  However, in keeping with the public nature of the canvassing activities, the 
canvassing board should permit the public to see and hear the activities of the canvassing board 
to the maximum extent possible.  So, when the canvassing board performs any of its functions 
and wherever those functions are performed in a room (e.g., the tabulation room) not large 
enough to accommodate all the members of the public who desire to view and hear the 
proceedings, then the canvassing board should transmit the audio of its proceedings to another 
room or rooms where the public may gather to listen even though the public may be unable to 
fully observe the activities. 
 

SUMMARY 
 
A designated person with expertise in the computer field from each political party is entitled to 
be present in the tabulation room during testing of the tabulating equipment and when official 
votes are being counted by automatic tabulating equipment, regardless of the type of election.  
The Election Code is silent on who is legally entitled to be in the tabulation room during official 
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vote counting other than the political parties’ designated persons who have expertise in the 
computer field when the official votes are being counted by automatic tabulating equipment; 
however, the activities of the canvassing board in the tabulation room must be observable by 
members of the public to comply with the requirement in section 102.141, Florida Statutes 
(2007), that the votes be “publicly canvassed.”    
 

Sincerely, 
 
 
 
Sarah Jane Bradshaw 
Interim Director, Division of Elections 
 
Prepared by: 
Gary J. Holland 
Assistant General Counsel 


