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RE: DE 09-02 
Poll ing Places - Combined Precincts; 
§ 101.71 (2), Florida Sta tutes 

Dear Mr. Stamou lis:
 

This letter respond s to your request for an advisory opinion. You are the Superv isor of Elections
 
for Charlotte County; ther efore, the Division has the authority to issue you an op inion pursuant to
 
section 106.23(2), Flor ida Statutes (2008) .
 

Your request concerns the situation when a supervisor of elections combines two or more voting
 
precincts on Election Day into one building. You state that Charlotte County has several polling
 
places I that house two or more prec incts. The county uses different procedures in these polling
 
places depending upon whether the polling place uses a paper precinct register or an EVID
 
(Electronic Voter Identification) system. In the polling places using a paper precinct register, the
 
voter enters the polling roorrr' and reports to the app licab le precinct register inspec tor who , after
 
verifying the voter is on the precinct register, directs the voter to the ballot issuer for that voter ' s
 
precinct. The ballot issuer provides the voter a precinct-spec ific coded ballot and directs the
 
voter to one of the voting booth s (shared by all precincts in the poll ing place) to mark the ballot
 
or to an ADA-compliant electronic voting machine (again shared by all precincts). Once the
 
voter mark s the paper ballot, the voter is directed to one of the optical scanners (also shared by
 
all precincts in the polling place) to cast the ballot. A roving inspector monitors the voting area
 
(the comingled area for all prec incts where the voter mark s and casts a ballot) and one inspector
 
is located at each opt ical scanner to ass ist voters. After the polls close, the cle rks for each
 

I " Polling place" is the building which contain s the polling room where ballots are cast.
 
§ 97.021(25) , Fla. Stat. (2008).
 
2 "Polling room" mea ns the actual room in which ballots are cast on election day and during early
 
voting. § 97.021 (26) , Fla . Stat. (2008 ).
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precinct reconcile the totals for their precincts and account for the ballots issued for their 
precinct. In the polling places using the EVID system, the above process is identical, except the 
voter, upon entering the polling room, instead of being directed to his or her precinct register 
inspector, checks in with one of the EVID clerks who serve all precincts in the polling place. 

You ask if the procedures satisfy the requirements of Section 101.71(2), Florida Statutes (2008). 

The short answer is "No." 

The situation that you have presented may be likened to a "voting center" concept where people 
from several precincts vote in a comingled voting place. The polling place and polling room 
described in your request coming le the precincts by using poll workers,' voting booths, and 
voting equipment in the same polling room for all voters regardless of precinct. The Election 
Code does not contemplate this concept except for early voting." The Election Code permits a 
supervisor of elections to place two or more precincts in one building only when polling places in 
a given precinct are unavailable, inadequate for handling voting and voting paraphernalia, or are 
not accessible by people with disabilities. § 101.71(2), Fla. Stat. (2008). When one of these 
criteria is met and it "results in the voting place for two or more precincts being located for the 
purposes of an election in one building, the voting places for the several precincts involved shall 
be established and maintained separate from each other in said building." ld. 

The clear language and plain meaning of section 101.71(2), Florida Statutes, are that the voting 
places for each precinct must be separate and distinct from another precinct's voting place in the 
same building. Although the Election Code does not define "voting place," we believe that it 
means, at a minimum, the specific location within a polling room where votes are actually cast; 
so, in a building housing two or more precincts, the specific area where the voter actually casts 
his or her ballot must be separately maintained for each precinct. Therefore, we believe the 
requirement that the voting places "be established and maintained separate from each other" 
requires, at a minimum, separate optical scanners for each precinct. The separateness of the 
optical scanners may be achieved within the same polling room by dedicating each machine 
solely to a specific precinct. 

3 The Election Code provides that the supervisor of elections "shall appoint an election board 
comprised of poll workers who serve as clerks or inspectors for each precinct in the county." § 
102.012(1), Fla. Stat. (2008) (emphasis supplied). However, the sheriff deputizes a deputy 
sheriff for each polling place, not precinct. § 102.031(2), Fla. Stat. (2008). 

4 Regardless of precinct, the supervisor of elections, as a convenience to the voter, shall allow a 
voter to vote early in the supervisor's main office or branch office, and when designated, a city 
hall or permanent public library facility. "The supervisor shall mark, code, indicate on, or 
otherwise track the voter's precinct for each early voted ballot." § 101.657(1lea), Fla. Stat. 
(2008). 
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An exception to the separateness of the vot ing place exists for a shared accessible interface 
device when two or more precincts are placed in the same building. Section 101.56062(2), 
Florida Statutes (2008), provides that at least one accessible voter interface device must be 
installed in each pollin g place . Before January I, 2006, this prov ision required such device in 
each precinct.' Because the Elect ion Code now specifies that the accessible voter interface 
device need only exist in each poll ing place, we interpret this provision in connection with 
section 101.71(2), Florida Statutes (2008), to allow two or more precincts to share an accessible 
voter interface dev ice when the precincts co-exist in the same polling place. In all other respects, 
we believe the voting place (again, the specific location within a poll ing room where votes are 
actually cast) for each precinct located in the same polling place must be separately maintained. 

SUMMAR Y 

When two or more precincts are located for the purposes of an election in one building, the 
voting place (the specific location within a polling room where votes are actually cast) for each 
precinct shall be established and maintained separate from the voting place of any other precinct 
in the build ing. The only exception to having the voting place separate when two or more 
precinct s are located in one polling place is that an accessible voter inter face device may be 
shared between precincts in the same polling place. 

6tlP---­
Donald L. Palmer 
Director, Division of Elections 

Ch. 2005 -278, § 34, at 2729 , Laws of Fla. 


