
FLORJDA DEPARTMENT oi_STA~ 

CHARLIE CRIST 	 KURT S. BROWNING 

Governor 	 Secretary of State 

October 15, 2009 

Honorable Sharon L. Zeller 
County Court Judge 
Broward County Courthouse 
Fort Lauderdale, Florida 33301 

RE: DE 09-07 
Canvassing Board -Disqualification of Member; 
§ § 1 02.141 (1 ), Florida Statutes 

Dear Judge Zeller: 

This letter responds to your request for an advisory opinion. You are the Administrative County 
Judge for Broward County and, as such, you serve as the chair of the County Canvassing Board. 
As a local officer having election-related duties, the Division of Elections has authority to issue 
you an opinion pursuant to section 1 06.23(2), Florida Statutes (2009). 

Section 102.141 (1 )(a)-(d), Florida Statutes (2009), disqualifies a canvassing board member or a 
substitute member of a canvassing board if the member is a candidate with opposition in the 
election being canvassed or is an "active participant" in the campaign or candidacy of any 
candidate who has opposition in the election being canvassed. 

You ask if whether any or all of the following activities by a member of the canvassing board 
constitute being an "active participant" in the campaign or candidacy of any candidate who has 
opposition in the election being canvassed: 

• 	 Being a member of an election or re-election committee for a candidate 
• 	 Public endorsement with or without financial support of a candidate 
• 	 Holding campaign signs, wearing a campaign tee-shirt, or other public display of support 

for a candidate 
• 	 Signing endorsement card for a candidate 
• 	 Attending a fundraiser for a candidate 
• 	 Chairing or co-chairing an ongoing election campaign or fundraiser for the candidate 
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As we stated in Division ofElections Opinion 08-10 (September 26, 2008): 

The Election Code does not define "active participant," nor have we found it 
defined in any Florida appellate case law or Attorney General Opinions. We 
believe the focus must be on the modifier "active" in the phrase "active 
participant." If the member is a passive participant, the member would not be 
disqualified from being a member of a canvassing board. We do not believe that a 
monetary contribution to a candidate's campaign by itself makes a canvassmg 
board member an "active participant" in the campaign. 

Your questions now cause us to further define what makes one an "active participant" under 
section 102.141, Florida Statutes. Prior Division of Elections' informal opinions concerning this 
section have interpreted being an "active participant" to include activities such as publicly 
endorsing a candidate, displaying a candidate's campaign signs, or soliciting votes for a 
candidate. Stated more broadly, an "active patiicipant" in a campaign is one who undertakes an 
action intentionally to demonstrate or generate public support of the candidate. This does not 
include merely making a campaign contribution. While a contribution to a candidate becomes a 
public record by operation of law (see section 106.0706, Florida Statutes (2009)), it cannot be 
said the donor is making the contribution for the intentional purpose of demonstrating or 
generating public suppmi for the candidate. In fact, the donation does not become a public 
record until the candidate files the campaign finance reports on the required due dates, which 
may be months after the contribution is made. See § 1 06.07(1 ), Florida Statutes (2009). 
Therefore, one who merely makes a campaign contribution is a "passive participant" m a 
candidate's campaign. Division ofElections Opinion 08-10 (September 26, 2008). 

Accordingly, to address your specific questions: Being an "active participant" would include 
being a member of an election or re-election committee for a candidate; public endorsement with 
or without financial support of a candidate; holding campaign signs, wearing a campaign tee­
shirt, or other public display of support for a candidate; signing an endorsement card for a 
candidate; attending a candidate's campaign fundraiser; or chairing or co-chairing an ongoing 
election campaign or fundraiser for a candidate. In each of these activities one is undertaking an 
action intentionally to demonstrate or generate public support for the candidate. 

SUMMARY 

To be disqualified as a canvassing board member, the member must be an "active patiicipant" in 
the campaign or candidacy of any candidate who has opposition in the election being canvassed. 
An "active participant" means that a canvassing board member undertakes an effort intentionally 
to demonstrate or generate public suppmi of a candidate beyond merely making a campaign 
contribution. 
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The following activities would make a canvassing board member an "active pmiicipant" in the 
candidate's campaign or candidacy: Being a member of an election or re-election committee for 
a candidate, public endorsement with or without financial support of a candidate; holding 
campaign signs, wearing a campaign tee-shirt, or other public display of support for a candidate; 
signing an endorsement card for a candidate; attending a candidate's campaign fundraiser; or 
chairing or co-chairing an ongoing election campaign or fundraiser for a candidate. However, 
the mere giving of a campaign contribution would not make a canvassing board member an 
"active patiicipant." 

Sincerely, 

Donald L. Palmer 
Director, Division of Elections 
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