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July 26, 2010 

The Honorable Deborah Clark 
Pinellas County Supervisor of Elections 
13001 Starkey Road 
Largo, Florida 33773-1416 

RE: DE 10-09 
Candidate(s) - When is candidate elected? 
§§ 100.041 and 100.181, Florida Statutes 

Dear Supervisor Clark: 

This letter responds to your request for an advisory opinion. Because you are a supervisor of 
elections and seek an interpretation of the Election Code, the Division has the authority to issue 
you an opinion under section 106.23(2), Florida Statutes (2009). 

You preface the question in your request by referring to two offices: state legislator and county 
commissioner. You mention that section 100.041(1), Florida Statutes (2009), states, "The term 
or office of each member of the Legislature shall begin upon election." You also mention that 
Division of Elections Opinion 94-05 (March 3, 1994) states that a county commissioner 
candidate "is considered elected when all the votes are cast at a general or special election and it 
has been determined that the candidate has received a plurality of the votes cast."l You desire a 
clear definition as to the date on which a candidate is officially elected to office. You assert that 
logically a candidate should be officially elected on the date when the election results are 
certified as official. While this may be a proper conclusion under some circumstances, it is not 
possible or practicable for the Division to definitively establish this as the election date for all 
purposes under the Election Code. 

1 Presently, section 100.041(2)(a), Florida Statutes (2009), in part, states: "A county 
commissioner is "elected" for purposes of this paragraph on the date that the county canvassing 
board certifies the results of the election pursuant to s. 102.151." We note that this subsection 
specifically limits its definition of "elected" solely to the purposes of the paragraph; therefore, 
for example, it would have no bearing on the requirement that a candidate for county 
commissioner must be a resident in the district at the time of election, meaning Election Day. 
See, e.g., Op. Att'y Gen. Fla. 74-293 (1974), and infra p. 2. 
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The impracticability of a specific definition for when a candidate is elected is reflected in a 
recent Florida Supreme Court decision in which the court held that under the factual 
circumstances before the Court, an unopposed judicial candidate "was deemed elected" when the 
qualifying period ended.2 The Court reached this result despite section 105.051(1)(a), Florida 
Statutes (2009), providing that an unopposed judicial candidate "shall be deemed to have voted 
for himself or herself at the general election." So, the short answer to your question is the date 
that a candidate is officially elected cannot be defined without addressing a particular factual 
situation. Depending upon the situation, a candidate could be deemed elected on Election Day, 
on the date when the final canvassing board certifies the election results, on a date specified by a 
court in an election case, or some other date as dictated by the particular factual circumstances at 
Issue. 

Historically, the Division has generally equated the time of one's election as being the day of the 
election. One basis for this interpretation has been an Attorney General opinion in which the 
Attorney General, when interpreting the residence requirement for a county commissioner, 
stated: 

It seems clear . . . that the person elected to the office of county 
commissioner must be a resident of the district at the time of his 
election, but there is nothing in the Constitution which requires 
that he be a resident of the district prior to the day ofhis election. 

Gp. Att'y Gen. Fla. 74-293 (1974) (emphasis added). The Attorney General concluded by 
stating: "Accordingly, in order to be sure of complying with this constitutional provision, a 
candidate should establish his residence in the district he seeks to represent by no later than the 
day before the election." Id. The Supreme Court of Florida reached a similar conclusion 
fourteen years later in State v. Grassi, 532 So. 2d 1055 (Fla. 1988). Regarding a county 
commissioner, the Court determined that the Constitution "requires residency at the time of 
election. ,,3 

If one were to apply a definitive rule in all cases that a person is not elected until the canvassing 
board certifies the official results of the election, significant implications and conflicts would 
exist with the Constitution and Election Code. For example, the Florida Constitution provides 
that members of the Legislature shall be residents of the district from which "elected," and 
further that the members shall take office upon "election." Art. III, § 15, Fla. Const. These 
provisions have been understood and applied to mean successful candidates for the Legislature 
must satisfy the residency requirement and assume office on the day of the election. If the 
definition of "elected" means after the election is certified, legislators would not have to satisfy 
the residency requirement until the election results are certified by the canvassing board. The 
beginning of their term would thus be delayed until that date - otherwise, legislators would take 

2 Advisory Opinion to the Governor Re: Judicial Vacancy Due to Resignation, No. SClO-1186
 
(Fla. July 12, 2010).
 
3 Grassi, 532 So. 2d at 1056.
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office before being "elected." (Legislators are somewhat unique because the Constitution 
provides, "Each house shall be the sole judge of the qualifications, elections, and returns of its 
members ...." Art. III, §2, Fla. Const.) An all-encompassing interpretation of "elected" that 
requires certification of the returns before one is "elected" would also affect the offices of 
governor, lieutenant governor, and cabinet members. These individuals must "[w]hen elected . .. 
be an elector not less than thirty years of age who has resided in the state for the preceding seven 
years." Art. IV, § 5(b), Fla. Const. As with the time when legislators take office, this provision 
has been routinely understood to apply on the day of the election. 

As a practical matter, limiting a person to being "elected" to when the final results are certified 
would make an "election" an indefinite date from the outset - the "election" would depend upon 
how quickly the final certifying board certifies the election results. The impracticality of this 
position is readily apparent when one considers that an "election" is a trigger point in the 
Election Code for many deadlines and activities that occur both before and after Election Day. 
See, e.g., § 101.657, Fla. Stat. (2009) (early voting shall begin on 15th day before an election and 
end on 2nd day before an election); § 97.053(6), Fla. Stat. (2006) (provisional ballot shall be 
counted if applicant presents evidence sufficient to verify certain information provided on the 
application by 5:00 p.m. on the second day following the election); § 101.68, Fla. Stat. (2009) 
(county canvassing board may begin canvassing absentee ballots at 7 a.m. on sixth day before 
election, but not later than noon on the day following the election); Art. III, § 3, Fla. Const. 
(Legislature shall convene on "fourteenth day following each general election" for organization 
and selection of officers). Obviously, these constitutionally and statutorily-mandated activities 
depend on an election taking place on a date certain, and that date being Election Day. If an 
election ends when the results are certified, it would be meaningless for a voter applicant to 
submit information to verify his or her application on the second day following the election, or to 
allow the county canvassing board to begin canvassing absentee ballots on the day following the 
election. 

An additional concern with a definition of "elected" that includes certification of results being 
applied in all cases is that candidates who must reside in the area for which they seek election 
when "elected" would have no way of knowing the residency deadline in advance. A county 
canvassing board must certify its results by the twelfth day following the general election, but it 
can certainly do so before then. § 102.112(2), Fla. Stat. (2009). Because canvassing boards 
throughout the state certify their results at different times, the residency deadline would vary 
from county to county. This result is contrary to the goal of maintaining "uniformity in the 
interpretation and implementation of the election laws." § 97.012(1), Fla. Stat. (2009). 

The Division is certainly aware that practically and colloquially speaking, an "election" 
encompasses activities beyond those occurring on Election Day. Viewed as a practical-not 
legal-question, therefore, it may be appropriate to characterize a candidate as being "elected" 
when the official results are certified.4 However, the Florida Constitution, Florida Election 

Admittedly, the Division has, on occasion, previously opined that a person is considered 
elected when the results are certified (see, e.g., Division ofElections Opinion 82-26 (November 
4 
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Code, and related authorities conclusively establish that a candidate may be deemed "elected" on 
another day, e.g., the day of an "election" under a particular factual shuation. In fact, section 
100.181, Florida Statutes (2009), entitled "Determination of person election," without 
mentioning the certification of results, merely states: "The person receiving the highest number 
of votes cast in a general or special election for an office shall be elected to the office." 

SUMMARY 

The date that a candidate is officially elected cannot be defined without addressing the issue as 
applied to a particular factual situation. Depending upon the situation, it may occur on Election 
Day, on the date when the final canvassing board certifies the election results, on a date specified 
by a court in an election case, or some other date as dictated by the particular factual 
circumstances at issue. 

Donald L. Pa mer 
Director, Division of Elections 

10, 1982); however, the Division thinks it is inappropriate in this opinion to provide such a 
definitive statement without addressing a particularized factual situation. 


