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Govemor Secretary of State 

April 9, 2012 

The Honorable Jerry Holland 
Supervisor of Elections, Duval County 
105 E. Monroe Street 
Jacksonville, Florida 32202-3215 

RE: DE 12-03 Petitions - Format and Verification 
of Candidate Petitions -- §§ 99.095 and 99.097, 
Florida Statutes 

Dear Supervisor Holland: 

This letter responds to your request for an advisory opinion. As the Duval County Supervisor of 
Elections, you desire to know if you may verify signatures as valid on candidate petitions where 
the candidate has placed additional text and markings on the forms used for circulating to 
registered voters. In particular, a candidate has altered the prescribed candidate petition form, 
DS-DE 104 (Eff. 1011 0), I which was incorporated by reference in Florida Administrative Code 
Rule 1 S-2.045, by adding three items within the borders of the prescribed form: (1) a number in 
the right hand portion of the form (on the forms provided with the request for this opinion, the 
number was a six-digit number); (2) a two-inch bar code in the center of the form next to the 
entry for the candidate's desired office; and (3) a three and %-inch box with the text of "Paid for 
by (name of candidate) for Congress" typed on the last line of the prescribed form between the 
text of "Rule lS-2.045, F.A.C." and "DS-DE 104 (Eff. 10110)." The entries do not obscure any 
of the required entries or text on the DS-DE 104. 

I The current version of DS-DE Form 104 has an effective date of September 2011 (09111); 
however, Rule lS-2.045(7), Fla. Admin. Code (Dec. 5,2011), provides, "Any candidate petition 
form which contains the substantive requirements of subsections (3) and (5) and which was 
approved by the Division of Elections prior to the effective date of this rule may continue to be 
used and circulated for signature gathering until July 16,2012." The DS-DE 104 (Eff. 10110) 
was approved by the Division and incorporated into Rule 1 S-2.045, Fla. Admin. Code (Nov. 7, 
2010). 
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The short answer to your inquiry is that a supervisor of elections may verify a signature as valid 
on a candidate petition form only if the form is the one prescribed by Rule 1 S-2.045 in its exact 
wording and format without any changes in its text and format, except the form may be reduced 
or enlarged proportionally in size as a whole document. The additional items placed on the 
candidate petition form noted in your request represent changes in the text and format of the 
form; therefore, the signatures on these petitions cannot be verified as valid.2 

Section 99.095(2)(c), Florida Statutes (2011), provides that the format of the candidate petition 
which excuses a candidate from paying the qualifying fee and party assessment "shall be 
prescribed by the division and shall be used by the candidate to reproduce petitions for 
circulation." Section 99.097(1)(b), Florida Statutes (2011), directs: "Rules and guidelines for 
petition verification shall be adopted by the Department of State." In response to the statutory 
directives and pursuant to applicable rulemaking procedures in Chapter 120, Florida Statutes, the 
Division of Elections promulgated Florida Administrative Code Rule 1 S-2.045 to prescribe the 
rules and format for the candidate petition, DS-DE 104. 

In an effort to make the implementation of election laws uniform throughout the state, Rule 1 S­
2.045 specifically addresses what is required for the candidate petition form and for signature 
verification. The rule provides in relevant part for the purposes of your inquiry: 

a. "[T]he format of a candidate petition shall be in accordance with DS-DE 104.,,3 
b. Candidate petition forms "must be reproduced for use by candidates in their 
exact wording and formats without any changes in their texts or formats, except 
the forms may be reduced or enlarged proportionally in size as a whole 
document. ,,4 

c. "No signature on a candidate petition form shall be counted toward the number 
of signatures required unless it is on the candidate petition form prescribed by the 
Division in this rule. ,,5 

d. As a specific example of what will make a candidate petition invalid, the 
current rule provides that it will be invalid if "[t]he petition is in a different format 
than the applicable candidate petition form incorporated by reference in this 
rule. ,,6 

2 The conclusions expressed in this opinion only relate to items added to or deleted from the four 
corners of the candidate petition form within the borders of the form itself. Any matters placed 
outside the borders of the prescribed form would not be changing the text or format of the form. 
3 Rule IS-2.045(3)(a), Fla. Admin. Code. This provision was in the prior 2010 version of the 
rule and is in its current version. 
4 Rule IS-2.045(3)(b), Fla. Admin. Code. This provision was in the prior 2010 version of the 
rule and is in its current version. 
5 Rule 1 S-2.045(5)( d), Fla. Admin. Code. This provision was in the prior 2010 version of the 
rule and is in its current version. 
6 Rule IS-2.045(5)(i)8., Fla. Admin. Code. This provision was not in the 2010 version of the 
rule. 
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Also, section 99.097(3)(a), Florida Statutes (2011), provides, "If all other requirements for the 
petition are met, a signature on a petition shall be verified and counted as valid for a registered 
voter if, after comparing the signature on the petition and the signature of the registered voter in 
the registration system, the supervisor is able to determine that the petition signer is the same as 
the registered voter .... " (Emphasis supplied.) Those "other requirements" would include 
requirements for petition verification that have been promulgated pursuant to the Division's 
rulemaking authority granted by the same statute. 

Applying the above requirements to the candidate petition form specified in your inquiry results 
in the DS-DE 104 used by the candidate as not being the one "prescribed by the Division" and 
not being in its exact wording and format. In particular, the text and format of the form has been 
changed by the addition of the three items. This conclusion stems from applying the common 
meanings of "text" and "format." "Text" means "the original words and form of a written or 
printed work" or "a work containing such text;" and "Format" means "the shape, size, and 
general makeup (as of something printed)" with its synonyms being "arrangement," 
"configuration," and "layout.,,7 The candidate petition forms you provided represent changes in 
the text and format of the prescribed form because the candidate has added words, graphics, and 
numbers; plus, the candidate has altered its general make-up, layout, and configuration. Because 
candidates were making various changes in the candidate petition form used in the 2008 and 
2010 election cycles, which generated questions from several supervisors of elections and which 
also led to litigation8 about the propriety of the changed forms being used, the Division 
incorporated into the 2010 version of Rule 1 S-2.045 the language that required the prescribed 
candidate petition form be "in their exact wording and formats without any changes in their text 
or formats." The intent of creating a standard form with an exact wording and format was not 
only to make the candidate petition process uniform, but to add clarity to the process for both 
candidates and supervisors of elections. 

It is incumbent upon the candidate to follow applicable law and rules when seeking to qualify as 
a candidate for public office. When used to avoid paying the required filing fee, the candidate 
petition form is a candidate qualifying form. Like other qualifying forms, a candidate must use 
and file the correct candidate petition form to properly qualify for the office being sought. As 
the executive agency responsible for prescribing the candidate petition form and the rule for 
petition verification, the Division believes that the rule speaks for itself and any application of 
the judicial doctrine of substantial compliance is insufficient to overcome the specific mandates 
of the rule and the applicable law when a candidate uses a form that is not prescribed by the 
Division.9 

7 Merriam-Webster Online Dictionary (2012). 
8 See, e.g., Mann v. Harrington, Case No. 10-CA-1679, Fla. 20th Cir. Ct. (2010) (The court ruled 
that a form substantially similar, but not on the candidate petition form as prescribed by the 
Division of Elections, was valid as a candidate petition form.) The language of the statute and 
rule has changed since the Mann case. See infra note 9 and accompanying text. 
9 See the discussion on the substantial compliance doctrine in a candidate qualifying context in 
Division of Elections Opinion 09-01 (May 18, 2009). What distinguishes the present situation 
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SUMMARY 

A supervisor of elections may verify a signature as valid on a candidate petition form only if the 
form is the one prescribed by Florida Administrative Code Rule 1 S-2.04S in its exact wording 
and format without any changes in its text and format, except the form may be reduced or 
enlarged proportionally in size as a whole document. 

r. Gisela Salas 
Director, Division of Elections 

from the one existing in that opinion where substantial compliance may have been applicable is 
that the candidate in the 2009 opinion used the proper form whereas the current candidate did not 
use the proper form as prescribed and did not meet "all other requirements for the petition" as 
mandated by § 99.097(3)(a), Fla. Stat. (2011) (this requirement became effective on May 19, 
2011 via Ch. 2011-40, § 19, Laws of Fla. (2011)). The Division believes that the effect of this 
statutory change, along with the present wording of Rule 1S-2.04S, negates the application of the 
doctrine of substantial compliance for candidate petitions when a candidate submits a petition 
that is not on a prescribed form that meets all the requirements of the applicable law and rule. 


