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RE: DE 12-06 Ballots - Descriptive terms, titles, 
degrees, certifications, or associations with 
candidate's name - §§ 99.021, and 105.031, Florida 
Statutes 

Dear Supervisor Davis: 

This letter responds to your request for an advisory opinion. As the Martin County Supervisor of 
Elections, you desire an answer to a question concerning a candidate ' s ability to use descriptive 
terms, titles, degrees, certifications, or associations in connection with the candidate's name as it 
will appear on the ballot. The answer to your question will assist you in your duties to provide 
accurate advice to candidates and help ensure your ballots are in proper form. The Division has 
the authority to issue you an opinion pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes (2011). 

By way of background, you state that a candidate for county property appraiser desires to have 
the abbreviations of "MAl, SRA" after his name on the ballot. The candidate claims that these 
designations demonstrate professionalism, competence, and compliance within the property 
appraisal industry and would be helpful to the electorate. You want to know if professional 
certifications are permissible to be placed with the candidate's name on the ballot. 

The Division of Elections addressed this issue somewhat when it considered the permissible use 
of a nickname in Division ofElections Opinion 86-06 (May 1, 1986). The Division adheres to 
the conclusions expressed therein and, as it specifically relates to your request, the Division 
reiterates the following language: 

Descriptive information such as a title (for example, Dr. or M.D.), although not part 
of a person's name, is permissible only when two persons of the same name or whose 
names are so similar as to reasonably cause confusion, seek the same office. See 
State vs. Murphy, 122 Ohio St. 620, 174 N.E. 252 (1930). 
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The Division now opines that "[ d]escriptive information" includes descriptive terms, titles, 
degrees, certifications, or associations, or similar information next to the candidate's name. 
Therefore, the use of such descriptive information is permissible only when two persons of the 
same name or whose names are so similar as to reasonably cause confusion seek the same office. 
If a candidate should place descriptive information on his or her candidate oath form, I the person 
before whom the candidate qualifies may not place such information on the ballot unless there is 
another person who is seeking the same office and whose name is so similar as to reasonably 
cause confusion. If a candidate desires to inform the electorate of his or her qualifications for 
the office, he or she must do so by campaigning and political advertising, not by adding 
descriptive information to his or her name on the ballot. 

SUMMARY 

A qualifying officer may not place information such as descriptive terms, titles, degrees, 
certifications, associations, or similar information next to the candidate's name on the ballot 
unless there is another person on the ballot who is seeking the same office and whose name is so 
similar as to reasonably cause confusion. 

Director, Division of Elections 

See §§ 99.021 and 105 .031, Fla. Stat. (2011). (The candidate oath form requires the candidate 
to print the candidate's name as he or she desires it to be written on the ballot.) 
I 


