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FLORIDA DEPARTMENT ofSTATE 

RICK SCOTT KEN DETZNER 
Governor Secretary of State 

December 5, 20I4 

The Honorable David H. Stafford 
Escambia County Supervisor of Elections 
2I3 Palafox Place 
2nd Floor 
Pensacola, Florida 32591-2601 

RE: DE 14-05 Absentee ballots­
Canvassing of Federal Write-in Absentee 
Ballot, § I01.6952(5), Florida Statutes 

Dear Supervisor Stafford: 

As the Escambia County Supervisor of Elections, you have asked for guidance regarding the 
canvassing and tabulation of absentee ballots in light of recently-added subdivision (5) of section 
101.6952, Florida Statutes. Because this answer will assist you in your duties, the Division has 
the authority to issue you an opinion pursuant to section I06.23(2), Florida Statutes (20I4). 

You indicate in your request for a formal opinion that you believe that there is a conflict between 
Florida law and federal law regarding when a federal write-in absentee ballot ("FWAB") should 
be canvassed. Given this apparent conflict, you ask what your office's practice should be when 
an overseas voter submits both a FWAB and a regular Florida absentee ballot, and the FWAB is 
received by the supervisor's office by 7 p.m. on election day but the Florida absentee ballot is not 
received until after election day, but falls within the 10-day post-election deadline in section 
I0 I.6952(5), Florida Statutes. 

The federal law governing the receipt ofFWAB's, 52 U.S.C. § 20303, 1 provides as follows: 

(b) Submission and processing 

1 Formerly 42 U.S.C. § 1973ff-2. 
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Except as otherwise provided in this chapter, a Federal write-in absentee ballot 
shall be submitted and processed in the manner provided by law for absentee 
ballots in the State involved. A Federal write-in absentee ballot of an absent 
uniformed services voter or overseas voter shall not be counted-­

(3) 	if a State absentee ballot of the absent uniformed services voter or 
overseas voter is received by the appropriate State election official not 
later than the deadline for receipt of the State absentee ballot under 
State law. 

Section 101.6952, Florida Statutes, which also addresses the canvassing of absentee ballots, 
provides in pertinent part as follows: 

(3)(b) A federal write-in absentee ballot may not be canvassed until 7 p.m. on the 
day of the election. Each federal write-in absentee ballot received by 7 p.m. on the 
day of the election shall be canvassed pursuant toss. 101.5614(5) and 101.68, 
unless the elector's official absentee ballot is received by 7 p.m. on election day. 
If the elector's official absentee ballot is received by 7 p.m. on election day, the 
federal write-in absentee ballot is invalid and the official absentee ballot shall be 
canvassed. The time shall be regulated by the customary time in standard use in 
the county seat ofthe locality. 

(5) An absentee ballot from an overseas voter in any presidential preference 
primary or general election which is postmarked or dated no later than the date of 
the election and is received by the supervisor of elections of the county in which 
the overseas voter is registered no later than 1 0 days after the date of the election 
shall be counted as long as the absentee ballot is otherwise proper. 

See Chapter 2013-57, § 17, Laws of Fla. (adding subsection (5)). 

Thus, under federal law, the FW AB shall not be counted if the official state absentee ballot is 
received by the deadline for receipt of the official state absentee ballot as provided by state law. 
52 U.S.C. § 20303(b)(3). State law sets a deadline of7 p.m. on election day for receipt ofabsentee 
ballots. § 101.67, Fla. Stat. Section 101.6952(5), Florida Statutes, provides an exception for 
certain elections, in which the deadline for receipt of overseas absentee ballots is extended to 10 
days after the date of the election. However, section 101.6952(3)(b) requires the canvassing board 
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to canvass a FWAB received by 7 p.m. on election day if the same voter's official Florida absentee 
ballot has not yet been received by 7 p.m. on election day. 2 

Therefore, an inherent conflict between federal and state law arises under the circumstances 
described in your request. Reading 52 U.S.C. § 20303(b)(3) in conjunction with section 101.6952, 
Florida Statutes, a dilemma could occur where an overseas voter casts both a FW AB and an official 
state absentee ballot, and the FWAB reaches the supervisor's office by 7 p.m. on election day but 
the official state absentee ballot does not reach the supervisor's office until after 7 p.m. on election 
day. In such a situation, there would be at least three possible alternatives, as follows: 

(1) The 	 FWAB is canvassed at 7 p.m. on election day in accordance with section 
10 1.6952(3)(b ), Florida Statutes, and when the official state absentee ballot is properly 
received after election day but before the 1 0-day period has expired, it is cancelled (in 
violation of 52 U.S.C. § 20303(b)(3) and in violation of section 101.6952(5), Florida 
Statutes). 

(2) The 	 FWAB is canvassed at 7 p.m. on election day in accordance with section 
101.6952(3)(b ), and when the official state absentee ballot is properly received after 
election day but before the expiration of the 1 0-day period, it is also canvassed in 
accordance with section 101.6952(5), Florida Statutes (in violation of 52 U.S.C. § 
20303(b), and in violation ofthe prohibition on casting more than one vote3

). 

(3) The FW AB is not canvassed on election day, but is instead set aside until the 1 0-day period 
after election day has passed. At the end of the 10-day period, ifthe voter's official state 
absentee ballot has properly arrived, the official state ballot is canvassed and the FWAB is 
not counted. If the voter's official state absentee ballot has not arrived within the 1 0-day 
period, the FW AB is canvassed (in violation of section 101.6952(3)(b ), Florida Statutes, 
which requires that a FW AB "shall be canvassed" unless the official Florida absentee ballot 
is received by 7:00p.m. on election day). 

Of the three alternatives, the Division believes that the third most reasonably effectuates the 
apparent public policy underlying both the federal and Florida statutes, in that the voter's official 
Florida absentee ballot will be counted if properly received by the 1oth day after the election 
pursuant to section 101.6952(5), and the voter's FWAB will be counted only if the voter made a 
timely request for an absentee ballot and the official Florida absentee ballot is not timely and 
properly received by the 1oth day after the election. This alternative also allows compliance with 
52 u.s.c. § 20303. 

2 The FW AB can be used only if the voter has already made a timely request for an absentee 
ballot. See 52 U.S.C. § 20303(a)(1); § 101.6952(2)(a), Fla. Stat. . 
3 See, e.g.,§ 101.64, Fla. Stat. (requiring absentee voters to sign an oath that they will not vote 
more than one ballot per election); § 104.18, Fla. Stat. (providing that it is a third-degree felony 
to cast more than one ballot at any election). 
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SUMMARY 

In elections to which the 10-day provision in section 101.6952(5) applies, when an overseas voter 
who has previously requested an absentee ballot submits a federal write-in absentee ballot 
("FWAB") that is received by 7 p.m. on election day, the FWAB should be set aside and should 
not be canvassed until 10 days after election day. If the voter' s official Florida absentee ballot is 
received within the 1 0-day period and is otherwise proper, that ballot should be canvassed, and the 
FW AB should not be counted. If the voter' s official Florida absentee ballot is not properly 
received within the 1 0-day period, the FW AB should then be canvassed. For all other elections , 
the FWAB shall be processed in accordance with section 101.6952(3)(b). 

Respectfully, 

~· . :f'JL 
A;.s;sfA.,v-t JJtl(edv;.e 

t4t_ Maria . Matthews, Esq. 
() . Director, Division ofElections 


