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Deputy Sheriffs; Resign-to-Run Law 

To: Mr. Michael C. Ritchey, Attorney at Law, P.O. Box 11892, St. Petersburg, Florida 33733 

Prepared by: Division of Elections

This in response to your questions concerning the Resign-to-Run Law.

Section 99.012(7), F.S., requires a deputy sheriff to resign-to-run for the office of sheriff if the 
incumbent is sunning for reelection and if the incumbent has qualified for election. If the sheriff is not 
running for reelection, the deputy sheriff need not resign-to-run for the office of sheriff. However, the 
deputy sheriff would have to take a leave of absence from the employment without pay no later than 
when he qualified for election. Until Section 99.012(7), F.S., is judicially or legislatively clarified, this 
is the official opinion of this office on this question.

I cannot give you an answer to your second question. You asked if an incumbent sheriff can discharge 
the deputy sheriff without cause and solely for running against him. This is a question I am not 
authorized to answer. Section 106.23, F.S., gives the DOE the power to issue binding opinions on 
matters concerning the elections laws, i.e., Chapters 97 through 106, F.S. Your second question cannot 
be answered by reference to those chapters and the decisions construing them.


