
DE 80-10 - May 16, 1980 

Resign-to-Run Law
Deputy Sheriffs 

To: Mr. Charles F. Broome, Attorney at Law, P.O. Box 729, Titusville, Florida 32780 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your inquiry concerning the Resign-to-Run Law.

Section 99.012(7), F.S., requires a deputy sheriff to resign-to-run for the office of sheriff if the 
incumbent seeks reelection and if the incumbent has qualified as a candidate for reelection.

If the incumbent is not seeking reelection, the deputy sheriff must take a leave of absence from 
employment without pay.

Such leave of absence shall begin no later than when the deputy sheriff qualifies as a candidate. 
Admittedly, S. 97.021(18), F.S. defines candidates in such a way that might require the deputy sheriff 
to take a leave of absence at an earlier date. However, as was pointed out in AGO 079-81, Section 
99.012(7), F.S., is an amendment which grants specific exemptions to certain officers who otherwise 
would be required by law to resign their office in order to qualify for another. Because Section 99.012
(7), F.S., is an amendment to the Resign-to-Run Law, its application should be no broader than the law 
itself. Accordingly, the leave of absence required by Section 99.012(7), F.S., must begin no later than 
the date when the deputy sheriff qualifies as a candidate for the office of sheriff.


