
DE 00-05 - May 2, 2000 

Resign-to-Run 
§ 99.012, Fla. Stat. 

To: The Honorable Ion Sancho, Leon County Supervisor of Elections, 301 South Monroe Street, 
Tallahassee, Florida 32301 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your letter of April 7, 2000, wherein you request an opinion on the resign-to-run 
law, section 99.012, Florida Statutes. You are the Supervisor of Elections for Leon County and 
pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has authority to issue an 
advisory opinion to you. Specifically, you ask if a subordinate officer in one county must resign upon 
qualifying for public office in another county?

The resign-to-run law applies to elected or appointed officers and certain subordinate personnel. An 
officer is defined as one who exercises some portion of the sovereign power, whether in making, 
executing or administering the law. State ex rel. Clyatt v. Hocker, 39 Fla. 477, 22 So. 721 (1887). See 
also, State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508 (Fla. 1919); Op. Att'y Gen. Fla. 80-01 (1980). 
Section 99.012(1)(b), Florida Statutes, defines "subordinate officer" as "a person who has been 
delegated the authority to exercise the sovereign power of the state by an officer. With respect to a 
municipality, subordinate officer means a person who has been delegated the authority to exercise 
municipal power by an officer." Subordinate officers are required to resign to run for another office in 
certain circumstances. Section 99.012(5)(a), Florida Statutes, provides:

A person who is a subordinate officer, deputy sheriff, or police officer must resign effective 
upon qualifying pursuant to this chapter if the person is seeking to qualify for a public office 
that is currently held by an officer who has authority to appoint, employ, promote, or otherwise 
supervise that person and who has qualified as a candidate for reelection to that office.

(Emphasis added.)

As you can see, the above section makes no exception for persons running for an office in another 
county. I will assume that the subordinate officer will not be running against the officer's current 
supervisor for the new position for purposes of this opinion. That being the case, the subordinate 
officer would not be required to resign to run for office in another county. However, this scenario falls 
squarely within the provisions of section 99.012(5)(b), Florida Statutes. That section reads:

(b) Upon qualifying pursuant to this chapter, a subordinate officer, deputy sheriff, or police 
officer who is seeking public office and who is not required to resign under paragraph (a) must 
take a leave of absence without pay during the period in which he or she is a candidate for 
office.



In DE 95-03, the Division opined that a subordinate officer who is not required to resign has the 
option of taking an unpaid leave of absence or an irrevocable resignation that is effective at a later 
date. See Gonzalez v. Vogel, 616 So.2d 473 (Fla. 2d DCA 1993); Op. Div. Elect. 90-12 (March 29, 
1990). This would allow a subordinate officer to continue to receive a salary while in his current 
position and in many cases, not result in the loss of a crucial employee's services during an election.

Thus, it is the opinion of the Division, that the subordinate officer must either take a leave of absence 
or submit an irrevocable letter of resignation. If the person loses the election in November 2000, there 
is nothing to prevent the current supervisor from rehiring the person.

SUMMARY 

A subordinate officer who intends to run for office in another county must either take a leave of 
absence during the period of candidacy or submit an irrevocable letter of resignation. The resignation 
must be submitted at least 10 days prior to qualifying in order to receive the benefit of a prospective 
resignation date.


