
DE 78-45 - October 31, 1978 

Campaign Contributions, Deadline For Receipt. 
ss. 106.07, 106.08, F.S.; ch. 78-403, Laws Of Florida. 

To: Harvey M. Alper, Esquire, Alper and Wack, 165 Whooping Loop, Tern Building — Crane's Roost, 
Altamonte Springs, Florida 32701 

Prepared by: Division of Elections

On behalf of a candidate for election to the School Board of Seminole County, your letter of October 
16, 1978 requests an advisory opinion of this office in answer to the following question:

"Do Florida Statutes permit a candidate for office to accept contributions to such candidate's 
campaign within five days of an election in which election that specific candidate does not 
appear on the ballot?"

Your question is answered in the negative.

Section 106.08(2), F.S. (1977), as amended by s. 1, ch. 78-403, Laws of Florida, reads as follows:

"(2) Any contribution received by a candidate or the campaign treasurer or a deputy treasurer of 
a candidate or political committee on the day of any election or less than 5 days prior to the day 
of any election shall be returned by him to the person or political committee contributing it and 
shall not be used or expended by or on behalf of a candidate or political committee. Any 
contribution received by a candidate or the campaign treasurer or a deputy treasurer of a 
candidate after the date the candidate is defeated or elected to office, shall be returned to the 
person or political committee contributing it and shall not be used or expended by or on behalf 
of the candidate. Any contribution received by a political committee after the date of the general 
election shall be returned by it to the person or political committee contributing it and shall not 
be used or expended by or on behalf of the political committee. (1978 amendment underlined).

It is noteworthy that the law uses the broad term "any election" without any restriction in designating 
when it is applicable. However, a literal reading would create an absurd result as numerous elections 
occur throughout this state which have no relation to a candidate such as the one whom you represent. 
A look to other sections of the election code provides some guidance as to the interpretation to be 
given to the phrase describing the statute's application.

A properly qualified candidate whose name does not appear on the ballot (which is as a result of 
having no opposition), is deemed to still be participating in that election. See DE 78-44 (October 
25,1978); Op. Att'y Gen. Fla. 074-380 (December 20, 1974). The campaign financing law provides 
that a candidate without opposition (hence not on the ballot) may still accept contributions up to the 
statutory limit during the election time segment pertaining to that election, s. 106.08(1), F.S.



For example, in the case of a school board candidate such as here, a contribution up to $1,000 may be 
accepted for the first primary election. Thereafter even though that candidate has no opposition in the 
second primary election, and is not actually on the ballot as a result, another $1,000 may be accepted 
from the same contributor. The same is likewise true for the general election.

Though unopposed in a particular election and not printed on the ballot, a candidate must file a report 
with the appropriate officer detailing campaign contributions and expenditures since the last such 
report. This report is to be filed "on the Monday preceding the election, for a candidate who is 
unopposed in seeking nomination (or) election to any office." s. 106.07(l)(a), F.S. See DE 78-39 
(September 12, 1978).

A candidate for state or county office may at most participate only in three elections: first primary; 
second primary election; and general election. It seems reasonable and the intent of the Legislature to 
apply the five day contribution cut-off before "any election" only to those elections in which a 
candidate participates. Such a reading of that phrase fulfills the intent of having all reports filed 
immediately prior to

an election to reflect the activity in that candidate's account and to prevent contributions so close to the 
time of the election as to not be reported until after the voters had made their decision. Instead, the 
Legislature made the decision to require reporting by all candidates in such a manner as to place 
information on all contributions received by all candidates prior to the election before the voters prior 
to election day.

No exception has been provided by the Legislature for unopposed candidates. Being that such 
candidates are considered to be participating in the election for the purpose of contribution limitations 
in s. 106.08(1), F.S., there appears to be no reason to read the following paragraph of that same section 
any differently. Accordingly, any candidate may not receive contributions after the fifth day preceding 
an election in which he or she participates regardless of whether or not the candidate's name actually 
appears on the ballot. For primary elections, the receipt of contributions may be resumed immediately 
subsequent to election day, provided the candidate has not withdrawn or been eliminated.

SUMMARY 

A candidate whose name does not appear on a ballot as a result of being unopposed in that election 
may not accept contributions less than five (5) days prior to that election.


