
A statute addressed in this opinion has changed.
 
Please consult current Florida law.
 

DE 076-18 - August 12, 1976 

CHAPTER 97, FLORIDA
 
STATUTES -

PREREGISTRATION:
 
EIGHTEEN YEAR OLDS
 

To: Honorable Lucille Aultman, Supervisor of Elections, Calhoun County Courthouse, 
Blountstown, Florida 32424 

Prepared by: Division of Elections 

You have asked whether a person who will be eighteen years of age on September 8, 1976, 
is qualified by Florida law to vote in the second primary (which is to be held September 28, 
1976). 

Section 97.041, Florida Statutes, controls. It provides, in pertinent part: 

Any person at least 18 years of age, or any person who will attain the age of 18 prior to 
the next succeeding primary, special primary, general, or special general election, who 
is a citizen of the United States and a permanent resident of Florida and of the county 
where he wishes to register is eligible, upon proof of his birth date, to register with the 
supervisor when the registration books are open... 

Accordingly, one whose majority is attained after the date of the first primary would not be 
entitled to vote in that primary but would be entitled to vote in the second primary and in the 
next general election. As stated by the Attorney General in AGO 072-290 (August 22, 1972): 

I am therefore of the opinion that a person who has not attained the age of eighteen at 
the time registration books close — but who will attain such age prior to the next 
succeeding election and meets the other requirements of law ... may preregister.... 

Accordingly, one who will attain the age of eighteen prior to the general election but who will 
not attain that age prior to the first primary, shall be entitled to preregister prior to the closing of 
the books forty-five days before the first primary and shall be entitled to vote in the general 
election. If said person is to attain the age of eighteen prior to the second primary, he shall be 
entitled to preregister prior to the closing of the books forty-five days before the first primary 
and shall be entitled to vote in the second primary as well as in the general election. 


