
DE 076-23-August 30, 1976

CHAPTERS 101, 104,
AND 105, F.S. JUDICIAL

CONTRIBUTIONS;
JUDICIAL SPEECHES;

POLITICAL DISPLAYS NEAR
POLLS

To: Honorable Willie Mae Jones, Supervisor of Elections, Gilchrist County, Trenton, Florida 32693

Prepared by: Division of Elections

You have posed four questions for response by Advisory Opinion:

1. If a nonpartisan candidate contributes $25.00 or a donation at a Democratic
Political Rally would such a candidate become disqualified to hold office if
elected, or is he violating a law?

2. May a candidate for Judge make a speech or pass out literature and cards in his
behalf at a Democratic Political Rally?

3. Will the bumper stickers, posters and cards have to be removed from vehicles on
the day of election if they go within 300 feet of the polling place?

4. Is it legal to have a political rally and sell dinners, auction cakes, etc. for the
proceeds to build a firehouse in a certain precinct?

1. Judicial officers or candidates for Judicial office, who are to run on nonpartisan ballots,
and to which your question would certainly pertain, are expressly prohibited from contributing
to political party funds, Section 105.071(6), F.S., and from participation in any partisan political
party activity, Section 105.071(1), F.S. The penalty for violation is a fine of up to $500 or
imprisonment in the county jail for up to 6 months, or both. Section 105.09(2), F.S. But see
Section 105.08, F.S. See also Section 104.051(2), F.S.; Section 104.071(l)(c), which promises
disqualification from office. There would appear to be no other pertinent
provisions of the Florida Election Laws.

2. The Division has recently ruled in DE 076-19 that judges may accept invitations from
partisan groups to speak in behalf of their own candidacies. Section 105.061(5), F.S. Such
speeches must, in consideration of the facts of each case, comfort with the spirit of Section
105.071, F.S. No opinion is herein passed upon the Code of Professional or Judicial
Responsibility or Ethics.

3. Section 101.121, F.S., established a perimeter of 15 feet around the polling place, within
which only statutorily designated persons are allowed, and within which no politicing is



permitted. Section 104.36, F.S., as amended by Chapter 76-61, Laws of Florida, 1976, which
was the subject of DE 076-19, also restricts politicing within 100 yards of polling place. The
intent of the Legislature is clear: no political displays should be made within 100 yards of a
polling place. If automobiles must, in a given factual circumstance, be parked by electors within
that circumference, care should be taken to prevent use of such cars as a medium for political
display, i.e., signboards should be removed where possible. Pollworkers and/or others needing to
park within 100 yards of a polling place should display no political signs, bumper stickers, etc.,
of course.

4. 
5. Without more information I am unable to answer your last question.


