
DE 77-31 - December 5, 1977 

Poll Watchers Designation 
Section 101.131, F.S. 

To:Jane Carroll, Supervisor of Elections, Broward County Courthouse, Fort Lauderdale, Fl 33301 

Prepared by: Division of Elections

You have asked an opinion of this office in answer to the following question:

Effective January 1, 1978, who may designate poll watchers and whose authorized signature is 
required on the designation form filed with the supervisor?

The current law requires poll watchers to be designated in writing to the supervisor of elections at least 
five (5) days prior to any election. Section 101.131(2), F.S. (1975). The written designation must be 
signed by the chairman, vice chairman or secretary of a party executive committee, or by a candidate 
or authorized deputy of the candidate. Id.

Effective January 1, 1978, this law has been amended to delete the specification of the persons 
authorized to sign poll watchers designation forms. The privilege of naming the watchers is continued 
for "each party and each candidate . . ." Chapter 77-175, Section 13, Laws of Florida.

The deletion of the specific enumeration of those individuals authorized to sign poll watcher forms 
and the inclusion of the more general language that each party and candidate may designate in writing 
indicate a legislative intent to broaden the possible number of individuals who may designate 
watchers. Pursuant to this, the designation form developed by the Division of Elections provides for an 
authorized signature (See form DS-DE 36).

Therefore, the determination of whom is authorized to sign the designation form is in the discretion of 
the party and candidate. The best practice would be for the party designations be signed by the 
chairman and candidate or person designated by the candidate. To avoid confusion and uncertainty, 
the supervisor should require any party or candidate to notify the supervisor in writing those 
individuals, other than the chairman or candidate, authorized to sign the designations. This letter of 
authorization should be received prior to the receipt by the supervisor of signed designation forms.

SUMMARY 

Poll watcher designation forms may be signed by any authorized representative of the party or 
candidate. The supervisor of elections should be notified in writing of such authorized persons if other 
than the party chairman or candidate.


