
DE 78-38 - September 1, 1978 

Candidates; Special Districts; Qualifying For Multiple Offices 
ss. 99.012, 99.021, F.S.; chs. 63-269, 65-378, 70-80, 77-175, Laws Of Florida. 

To: Honorable Mary E. Morgan, Supervisor of Elections, Pasco County Courthouse, Dade City, 
Florida 33525 

Prepared by: Division of Elections

By your recent letter an advisory opinion of this office was requested pursuant to s. 106.23(2), F.S., in 
answer to the following question:

"May a person qualify as a candidate for more than one (1) special taxing district commissioner, 
when the terms of such offices run concurrently?"

As discussed below, your question is answered in the negative.

Recent opinions of this office and the Attorney General found the 1977 election law revision to have 
replaced special acts with regard to the procedures whereby persons qualify as candidates for district 
offices. DE 78-11 (January 30, 1978). As stated by the Attorney General:

". . .ch. 77-175 (Laws of Florida), represents a general revision of the entire Election Code (chs. 
99-106, F.S.); and it seems to have been clearly intended to prescribe the only rule governing 
the subject matter provided for, such as the qualification of candidates and campaign and 
election of public offices, and the holding and conduct of, and campaign for, elections to elect 
public officers." Op. Att'y Gen. Fla. 078-38 (March 3, 1978).

Those opinions considered the revision's effect on special acts differing with general law. In DE 78-32 
(August 11,1978) this office followed the same reasoning in determining that the 1977 revision 
superseded election provisions of general law in conflict with that revision. It was there determined 
that the procedures for electing commissioners of road and bridge tax districts (created pursuant to ch. 
153, F.S.) were governed by the Florida Election Code. As stated:

"The 1977 election code enactment operates as a total revision of the state's election laws. Its 
very title stated it was 'prescribing regulations for the qualification of candidates and campaign 
and election of public officers.'

. . .The inclusion of the work 'district' in various portions of this enactment clearly shows the 
legislative desire to bring special districts, such as road and bridge and water and sewer, within 
the general election laws." DE 78-32, supra, p. 7.

Thus, it appears to be in little doubt that district office elections are controlled by the general election 



law found in the election code. Your specific question turns on the application of ss. 99.012(1) and 
99.021(l)(a), F.S., to district office elections.

In 1962, the Supreme Court of Florida concluded that "multiple candidacies are not consistent with the 
public policy of this state." State ex rel Fair v. Adams, 139 So.2d 879, 881 (Fla. 1962). The case 
concerned an individual who sought to qualify with the secretary of state as a candidate for more than 
one office on the same ballot. The secretary refused to accept any additional qualifying papers in the 
absence of a withdrawal of those previously filed. Relying upon the dual office prohibition of the 1885 
Constitution, Art. XVI, s. 15, Fla. Const. (1885), (which differs substantially from that contained in 
the present constitution), and the candidate's oath of s. 99.021, F.S. (1961). The specific issue before 
the Court in that case dealt with a state office. But the opinion recognized the confusion to the 
electorate resulting from an individual's name appearing as a candidate in several different races on the 
ballot. State ex rel. Fair v. Adams, supra, at 885.

The Legislature responded to the Adams decision at its next session. Upon the convening of the 1963 
session, Senator Young introduced Senate Bill No. 109, which eventually became law and codified as 
s. 99.012(1), F.S. The title to the bill gives some indication of its application:

"An Act relating to amending chapter 99, Florida Statutes, by adding thereto sections .012 
and .013 relating to the candidacies for public office; providing no candidate may seek two (2) 
offices which run concurrently . . . ." (e.s.).

This language is reflective of the bill's application to all public offices, regardless of the level of 
government.

The bill also contained a section which later became the so-called Resign-to-Run Law. See s. 99.012
(2), F.S. (1977); enacted as ch. 70-80, Laws of Florida. However, this was deleted in the 1963 session 
by the Committee on Privileges and Elections. The first section prohibiting qualifying for more than 
one office at the same time remained intact and was subsequently enacted.

As approved it reads as follows:

"99.012. Individuals Seeking Public Office. No individual may qualify as a candidate for public 
office within the State of Florida whether such office be federal, state, county, or municipal, 
who is qualified as a candidate in the same primary or general election for any other office in 
the term of such other office or any part thereof runs concurrent to the office for which he seeks 
to qualify."

Also of significance is the fact that the candidate's oath is s. 99.021, F.S. (1961), which had been relied 
upon in the Adams decision, was amended. As a result, the oath reads that a candidate:

". . .has qualified for no other public office in the state, the term of which office or any part 
thereof runs concurrent to the office he seeks." s. 99.021(l)(j), F.S. (1963). (e.s.).



The use of the broad term "public office" in this portion of the bill should not be overlooked; 
particularly when reading the phrase "whether federal, state, county, or municipal" found in the first 
section of s. 99.012, F.S.

The wide application of the restriction of s. 99.012, F.S. (1963), is evident by action taken by the 1965 
legislature to write a specific exception from the law's provisions for political party offices, ch. 65-
378, Laws of Florida; codified s. 99.012(1), F.S. Such an enactment would have been unnecessary if 
the office listing noted above was exhaustive and, therefore, clearly not including political parties.

The 1970 legislature approved the Resign-to-Run Law. ch. 70-80, Laws of Florida. Its title likewise 
refers only to "public offices" and does not indicate any limitation to certain offices or exemptions 
therefrom, with the exception of political party offices. This law contains the phrase "whether state, 
county, or municipal" which is virtually identical to that adopted in 1963.

Prior to the legislative enactment of the Resign-to-Run Law, the Attorney General found the dual 
office holding prohibition of the 1968 Constitution to be inapplicable to district offices. In an opinion 
to the attorney for the Hardee County Hospital District Board he determined the provisions of Art. II, 
s. 5(a), Fla. Const. (1968) to be "confined to offices held under state, county, or municipal 
governments." Op. Att'y Gen. Fla. 069-49 (July 8, 1969), citing Town of Palm Beach v. City of West 
Palm Beach. 55 So.2d 566 (Fla. 1951), for the principle that district offices are neither state nor county 
officials.

However, the following year the question again arose as a result of the newly enacted Resign-to-Run 
Law. In a case arising in Hardee County involving the same district board considered in the Attorney 
General's opinion, the Second District Court of Appeal affirmed a circuit court's finding that the 
district board member had to resign in order to run for a concurrent county commission seat. Billard v. 
Cowart, 233 So.2d 484 (2d D.C.A. Fla. 1970). The appellate court quoted with approval from the 
circuit court's order finding that a district office is an "elective or appointed office" within the meaning 
of ch. 70-80, Laws of Florida. Also of importance to the question being considered here the court 
further found:

"The term elective or appointive office exhausts the enumeration of the series, and the 
following term, viz., 'whether state, county, or municipal' does not in any way limit the 
exhaustive term, so that the doctrine of ejusdem generis has no application." Ballard, supra, at 
485.

This decision was not appealed and has not been overruled.

The same year the Fourth District Court of Appeal found the Resign-to-Run Law to apply to a member 
of a regional planning council.. Orange County v. Gillespie, 239 So.2d 132 (4th D.C.A. Fla. 1970), 
cert, denied 239 So.2d 825 (Fla. 1970). In this decision, which was subsequent to the Supreme Court's 
upholding of the Resign-to-Run Law in Holley v. Adams. 239 So.2d 401 (Fla. 1970), this appellate 
court relied upon Ballard, supra, in finding the regional board member was subject to the law. The 
court stated:



". . .it appears to have been the legislative intent in enacting Chapter 70-80,. . .to cover elective 
and appointive officers at all levels of government. 239 So.2d at 134. (e.s.).

Conflicting therewith, the following year the Attorney General issued an opinion stating that a 
member of the governing body of a special tax district was not an "officer" within the purview of s. 
99.012(2), F.S., and did not therefore have to resign in order to run for a state, county, or municipal 
office. Op. Att'y Gen. Fla. 071-329 (October 11, 1971). At virtually the same time, the 1969 opinion 
of the Attorney General that the constitutional dual officeholding prohibition did not apply to district 
officers was reaffirmed. Op. Att'y Gen. Fla. 071-324 (October 6, 1973).

However, in 1972, the Attorney General said a district office was a "political office" for the purposes 
of the testimonial affair law (s. 99.193, F.S. (1971)). In a seemingly implied reversal of a previous 
opinion, the holdings in Ballard, supra, and Gillespie, supra, were cited approvingly.

As stated above the resolution of these questions depends on a reading of the language of ss. 99.012(1) 
and 99.021(1), F.S. The former restricts a candidate to only one place on the ballot, and the later 
requires the candidate to swear he/she has qualified for no other office. After carefully reviewing the 
opinions of cases noted above and the statutory language it seems that district officers may have been, 
and are now, prohibited from qualifying as a candidate for more than one office at the same time.

Nothing in the legislative history of either subjections (1) or (2) of s. 99.012, F.S., indicates any intent 
to limit this application so as to exclude district officials. The use of the broad term "public office" 
must be assumed to have reflected the legislature's desire to include all officials.

Likewise, an appellate court decision (Ballard) occurring shortly after the enactment of the Resign-to-
Run Law held district officers to be subject to its restrictions. No appellate court has to date differed 
with the Ballard ruling. Only the Attorney General in an opinion which appears out of place in light of 
Ballard and Gillespie, has ruled otherwise. It should also be noted that the Ballard decision is the 
controlling law in the Second Appellate District, which includes Pasco County.

The question of whether Ballard is or is not a correct decision is not one for this office to answer. In 
the absence of a judicial decision to the contrary, it should be followed. No persuasive reason has been 
put forth in any of the opinions of the Attorney General to indicate any rationale for ignoring this 
decision.

It is especially important that the Ballard court viewed the phrase "whether, state, county, or 
municipal" not to be exhaustive language, but rather a reflection of the legislature's intent to have the 
law apply at all levels of government. The exclusion of the word "district" does not appear to have 
been either intentional or resulting in an exclusion of such officers.

Accordingly, based on the foregoing discussion, this office sees neither the reason, nor authority, to 
ignore the Ballard decision and views it as the authority, together with the statutory language, for the 
finding that the prohibition against multiple candidacies by an individual on the same ballot is 



applicable to district officers.

In the event of the filing by the same person of multiple candidate qualifying papers, the first received 
should be accepted until an express withdrawal is made. See State ex rel. Fair v. Adams, supra, at 885.

SUMMARY 

Due to s. 99.012(1) and the candidate's oath (of s. 99.021(l)(a), F.S.), an individual may not qualify for 
more than one district office on the same ballot. The first qualifying papers received and accepted are 
valid until expressly withdrawn.


