
DE 78-47 - November 3, 1978 

Expenditures; Disposition Of Funds 
ss. 97.021,101.151, 106.011, 106.07, 106.141, F.S. (1977) 

To: Honorable Mary E. Morgan, Supervisor of Elections, Pasco County Courthouse, Dade City, 
Florida 33525

Prepared by: Division of Elections

By your recent letter you requested a formal advisory opinion of the division with respect to the 
following question:

"May a candidate eliminated from an election by nomination, election, or defeat lawfully 
expend campaign funds for the purpose of purchasing time and space in a news medium for a 
thank you advertisement?"

Section 97.021(1), F.S. (1977) provides that the term Election means "any primary election, special 
primary election, special election, general election, or presidential preference primary election." 
Section 106.011(6), F.S. provides that "Election means any primary election, special primary election, 
general election, special election or municipal election held in this state for the purpose of nominating 
or electing candidates to public office. . ."

Therefore, in the context of your question a candidate may be "eliminated" at the first or second 
primary election or the general election due to failing to receive the necessary number or majority of 
the votes cast or may be elected by receiving the majority of the votes cast at the general election.

A candidate who is the nominee of a party and who has no opposition in the general election is not 
considered elected until the general election. See s. 101.151(6), F.S. (1977). That specific situation is 
detailed and its consequences expanded upon in DE 78-44, and it is suggested that that opinion be 
referenced concerning questions relating to expenditures of a candidate prior to the general election 
who has not general election opposition.

Any item which is paid out of a campaign account of a candidate is considered to be expenditure under 
the election law, and section 106.11, F.S. (1977) specifies how expenditures are to be handled. Section 
106.011(4), F.S. (1977) provides that expenditure is:

". . .a purchase, payment, distribution, loan, advance, or gift of money or anything of value 
made for the purpose of influencing the results of an election."

Therefore, in order for an expenditure to be within the phrase "made for the purpose of influencing the 
results of an election," it must be authorized and incurred prior to or on the date of the concerned 
election. Any expenditure which is authorized or incurred after that date could not be construed to be 



within the intent of the aforementioned phrase. Thus, no expense item, whether it be an advertisement 
in the mass medium expressing a thank you, or a post election party provided for supporters by the 
candidate using campaign funds, is permissible if incurred after the day of the concerned election.

However, expenses may be incurred prior to or on the election day for an item which is authorized by 
the treasurer, provided there are adequate funds on deposit in the primary depository account to pay 
the full amount of the incurred expense, s. 106.11(3), F.S. (1977). The results of this situation is that 
an expenditure, such as you describe or an analagous one, could be authorized and incurred, provided 
it is done prior to or on the date of the election and funds are available.

Any funds which remain in the campaign account following the day of the election may only be used 
in paying those expenditures authorized and incurred prior to the election and which come to the 
campaign following that day. Section 106.07(5), F.S. (1977) requires a final report to be filed 45 days 
after the last election in a given election period in which a candidate participates or 45 days after the 
election in which a candidate participates or 45 days after the election in which a candidate is 
eliminated from nomination to office. If that report shows an unexpended balance of contributions, a 
report is to be filed by the treasurer no later than ninety (90) days following the election indicating the 
disposition of all campaign funds, s. 106.141, F.S. (1977).

Section 106.141, F.S. (1977) requires candidates who are eliminated or elected to office to dispose of 
funds remaining in their campaign account according to the provisions in subsection (4) thereof. 
Candidates elected to office are entitled to retain certain specified sums in the campaign account, to be 
used for "legitimate expenses in connection with his office." s. 106.141(5), F.S. (1977). In instances 
where a retention of funds by an elected official occurs, a quarterly report is a continuing requirement 
until the funds are exhausted or disposed of according to s. 106.141(4), F.S. (1977).

Such retained funds could be utilized by a successful candidate for the purpose of thank you letters, 
victory parties, etc. While the Legislature did not define "legitimate expenses in connection with his 
office," it would appear to include those expenses resulting from, or by virtue of one's public office, 
for which public funds have not been provided by the state or other governmental unit.

A candidate may purchase a post election thank you advertisement in a news medium provided the 
expenditure is authorized and incurred prior to or on the date of the election. Funds remaining in the 
campaign treasury following the election day are to be used solely for payment for remaining financial 
obligations incurred prior to or on election day, which are presented for payment. Remaining funds are 
to be disposed of according to s. 106.141, F.S. (1977). Retained funds may be utilized for thank you 
notices, etc., by a successful candidate by being "legitimate expenses in connection with his office."


