
Obsolete. Please consult current Florida law. 
DE 81-03 - June 8, 1981 

Term Of Office For Incumbent Superintendent Of Schools 

Section 100.041, F.S. 


To: Mr. Charles W. Stokes, Superintendent, Escambia County School District, 215 West Garden 
Street, Post Office Box 1470, Pensacola, Florida 32597 

Prepared by: Division of Elections 

By your recent letter you requested an opinion of this office in answer to substantially the following 
questions: 

1. Does the "Note" reference following Section 100.041 of the Florida Statutes provide that the 
term of office for an incumbent superintendent shall not be shortened as long as he holds this 
office? 

2. If an elected superintendent received a commission for a four year term beginning in January 
of 1977 according to the existing statutory provisions, and was re-elected for an additional four 
year term, would not this second term begin in January of 1981 and terminate in January of 
1985? 

Chapter 78.321 Laws of Florida amended Sections 100.041(1) and (3)(a), F.S., to read: 

"(1) State senators shall be elected for terms of 4 years, those from odd-numbered districts in 
each year the number of which is a multiple of four and those from even-numbered districts in 
each even-numbered year the number of which is not a multiple of four. Members of the House 
of Representatives shall be elected for terms of 2 years in each even-numbered year. In each 
county, a clerk of the circuit court, sheriff, superintendent of schools, property appraiser, and 
tax collector shall be chosen by the qualified electors at the general election in each year the 
number of which is a multiple of four. The Governor and the administrative officers of the 
executive branch of the state shall be elected for terms of 4 years in each even-numbered year 
the number of which is not a multiple of four. The terms of state and county offices other than 
the terms of state and county offices other than the terms of members of the Legislature and of 
superintendents of schools shall begin on the first Tuesday after the first Monday in January 
after said election. The term of office of each member of the Legislature shall begin upon 
election. 

(3)(a) School board members shall be elected at a general election for terms of 4 years. The 
term of office of a school board member and of a superintendent of schools shall begin on the 
second Tuesday following the general election in which such member or superintendent is 
elected." 



Section 2 of Chapter 78-321, Laws of Florida, further provides that: 

"(2) This act shall not shorten the terms of any superintendent of schools serving as of the 
effective date of this law." 

It is my opinion that the term of office for an incumbent School Superintendent shall not be shortened 
so long as he holds (re-elected) that office. This is based upon the language in the Note to Section 
100.041, Florida Statutes, which states: 

Note. — "Section 2, ch. 78-321 provides that act, which changes the time a superintendent of 
schools takes office from the first Tuesday after the first Monday in January to the second 
Tuesday following the general election, shall not shorten the term of any superintendent serving 
as of June 18, 1978. (emphasis added)" 

Therefore, if an elected Superintendent received a commission for a four year term beginning in 
January, 1977 under existing statutory provisions and was re-elected for an additional four year term, 
under the new provisions of Section 100.041, F.S., this second term would begin in January of 1981 
and not on the Second Tuesday following the General Election in which such Superintendent was 
elected. 

Your questions are answered accordingly. 


