DE 83-16 — December 2, 1983

RE: CONTRIBUTION FROM CAMPAIGN ACCOUNT
TOP.C., C.C.E. OR ANOTHER CANDIDATE
106.011(4), F.S.

To: Honorable J.K. Irby, Supervisor of Elections, Alachua County, County
Administration Building, Gainesville, Florida 32601

Prepared by: Division of Elections

Pursuant to your request, this is a Division of Elections advisory opinion under s.
106.23(2), Florida Statutes (1981) on essentially the following questions:

1.

May a candidate make a contribution from his campaign account to a
political committee, committee of continuous existence or another
candidate?

If so, does the contribution come within the campaign finance limitations
0f s.106.08, F.S.?

An (expenditure's is defined in action 106.011(4), F.S. as follows:

“...a purchase, payment, distribution, loan, advance, transfer of funds by a
campaign treasurer or deputy campaign treasurer between a primary
depository and a campaign savings account or certificate of deposit, or gift
of money or anything of value made for the purpose of influencing the
results of an election. However,“expenditure™does notinctudea— —
purchase, payment,distribution, loan, advance, or gift of money or
anything of value made for the purpose of influencing the results of an
election when made by an organization, in existence prior to the time
during which a candidate qualifies or an issue is placed on the ballot for
that election, for the purpose of printing or distributing such organization's
newsletter, containing a statement by such organization in support of or
opposition to a candidate or issue, which newsletter is distributed only to
members of such organization's.”

While Chapter 106, F.S. does not expressly address contributions from the
campaign account of one candidate to another, we interpret the term "expenditure"” to
mean a payment from a candidate's campaign treasurer for the purpose of influencing that
candidate's election as opposed to influencing the result of another candidate's election.
We base this opinion upon the definition of expenditure in s. 106.011, F.S. read together
with other provisions of Chapter 106, which indicate that bathe campaign account shall
be separate from any personal or other account and shall be used only for the purpose of
depositing contributions and making expenditures for the c or political committee's
section 106.011(1), F.S. Funds-inthe campaignaccountare contributed to a particular



candidate for his or her election campaign and are not to be redistributed to other
candidates. The manner of disposition of surplus funds is strictly prescribed by
5.106.141(6), F.S. which makes no provision for redistribution of surplus funds to other
candidates. In light of the foregoing answer, question 2 is moot.

Although Chapter 106 appears to prohibit contributions from one candidate’s
campaign account to another, the candidate is not prohibited from contributing Ms
personal funds to another candidate so long as he or she complies with s. 104.071(1)(c),
F.S.

Action 104.071(1)(c) states —

“(1) Itis unlawful for any person supporting a candidate, or for any candidate,
in order to aid or promote the nomination or election of such candidate in any election,
directly or indirectly to:

(c) Give, pay, expend, or contribute any money or thing of value for the
furtherance of the candidacy of any other candidate.”

The Division of Elections has stated that a candidate may contribute to another
candidate from personal funds without violating s. 104.071(1)(c) if the contribution is not
motivated "to aid or promote the nomination or election of such candidate" (the
contributor). DE 76-12 (August 4, 1976). If the act of contributing to another candidate is
designed to further the candidacy of the contributor, it is illegal and constitutes a third
degree felony under s. 104.071, F.S. A felony conviction would disqualify the candidate
from any future public office. Note that s. 104.071, F.S. is not within the jurisdiction of
the Florida Elections Commission but comes under the criminal jurisdiction of the Circuit
Courts of Florida and is enforceable through criminal prosecution by the State's Attorney.

SUMMARY

The act of a candidate in contributing to a political committee, commits of
continuous existence or another candidate is not illegal so long as the candidate dos not
make the contribution to aid or promote his own nomination or election and provided that
the contribution is not made from campaign funds.



