
DE 00-03 - February 8, 2000 

Use of Debit and Credit Cards for Campaign Contributions and Expenditures 
§ 106.011, Fla. Stat. (1999) 

TO: The Honorable David C. Leahy, Supervisor of Elections, Miami-Dade County Elections Office, 
111 NW 1 Street, Suite 1910, Miami, Florida 33128-1962 

Prepared by: Division of Elections

This is in response to your request for an advisory opinion regarding the use of debit and credit cards 
for campaign contributions and expenditures. You are the Supervisor of Elections for Miami-Dade 
County and pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has authority to 
issue an opinion to you. You essentially ask the following:

1) May a candidate, political committee or political party accept campaign contributions via 
credit card or debit card?

2) May a candidate, political committee or political party make expenditures using a debit card?

The answer to your first question is yes. In Division of Elections Opinion 90-15, the Division opined 
that a campaign contribution in excess of $100 by means of a money order or travelers check could be 
accepted as long as the name, address, etc. of the contributor was duly reported. Part of the reasoning 
behind this opinion was that while cash and cashier's checks were specifically prohibited, the 
aforementioned instruments were not. See Thayer v. State, 335 So.2d 215 (Fla. 1976) (where a statute 
enumerates things which are prohibited, those things not expressly mentioned are permitted).

In Division of Elections Opinion 90-40, the Division opined that the Florida Democratic Party, and its 
candidates, could accept campaign contributions by credit card. The Division recognized that "the use 
and acceptance of bank credit cards as a convenient substitute for cash has expanded tremendously 
over the past 2 decades." The Division noted that statutes which regulate contributions should not be 
interpreted in a way which infringe on First Amendment freedoms more than necessary in order to 
protect the state's interest in disclosure. Using this rationale, the Division again reasoned that as long 
as the disclosure requirements of chapter 106, Florida Statutes, were complied with, use of a credit 
card was not improper.

Like credit cards, the use of bank debit cards as a convenient way of making purchases has expanded 
to a common everyday occurrence. Further, accepting contributions via credit or debit card is not 
specifically prohibited by chapter 106, Florida Statutes. Based upon the same rationale set forth in DE 
90-40, the Division concludes that as long as the disclosure requirements of chapter 106, Florida 
Statutes, are met, a candidate, political committee or political party may accept campaign 
contributions via credit card or debit card. (See also Informal Opinion of Emmett Mitchell, IV, dated 
July 21, 1999, attached.)



With regard to your second question, the answer is yes. Section 106.11(1), Florida Statutes, provides 
in pertinent part:

The campaign treasurer or deputy campaign treasurer of a candidate or political committee shall 
make expenditures from funds on deposit in the primary campaign depository only by means of 
bank check drawn upon the campaign account of the candidate or political committee.

Section 106.11(1)(a)-(e), Florida Statutes, also provides that checks written for campaign expenditures 
must indicate that the check is from a campaign account and contain the exact amount of the 
expenditure, the signature of the campaign treasurer or deputy treasurer, the exact purpose for which 
the expenditure is authorized, and the name of the payee.

It is a general rule of statutory interpretation that statutes are designed for application to new 
conditions and circumstances as they may be developed by enlightened commercial and business 
intercourse if they are within the scope and remedial intent of existing provisions and principles. 49 
Fla. Jur. 2d, Statutes § 122 (1998). A statute may be held to apply to new situations, cases, conditions, 
methods, entities, etc. that come into existence after a statute becomes effective. State v. Jacksonville, 
50 So.2d 532 (Fla. 1951).

Pursuant to this rule of statutory interpretation it is clear that using a debit card, which is actually an 
"electronic check," to make campaign expenditures is within the scope of section 106.11(1), Florida 
Statutes. Further, the transaction document used for a debit card purchase will usually indicate the 
account name and number, the items purchased, the name of the payee, the date and time of the 
transaction, and will have the signature of the person using the debit card. Thus, a debit card 
transaction meets the informational requirements of a traditional bank check set forth in section 106.11
(1)(a)-(e), Florida Statutes.

The language in section 106.11(1), Florida Statutes, regarding making expenditures "only by means of 
a bank check" was adopted by the legislature and became law in 1977. Significant changes in the way 
the average person conducts business have occurred since this time. Therefore, it the Division's 
opinion that section 106.11(1), Florida Statutes, should be interpreted in light of new conditions and 
circumstances to allow the use of electronic checks along with the traditional bank check for campaign 
expenditures.

SUMMARY 

A candidate, political committee or political party may accept contributions via a credit card or debit 
card. A candidate, political committee or political party may use a debit card to make campaign 
expenditures.


