
DE 02-01  

Municipal Voting Systems  
§ 101.011, 101.28, 101.5604, 100.3605 Florida Statutes  

To: The Honorable Sylvia D. Stephens, Supervisor of Elections, Jackson County, Post 
Office Box 6046, Marianna, Florida 32447  

Prepared by: Division of Elections 

Dear Ms. Stephens: 

This is in response to your request for an advisory opinion regarding the appropriate 
voting system in municipal elections. You are the Supervisor of Elections for Jackson 
County and pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has 
authority to issue an opinion to you. You essentially ask the following. 

After the repeal of sections 101.011 and 101.28, Florida Statutes, will 
municipalities regardless of size, be required to use, at a minimum, an 
optical scan with precinct count voting system or may municipalities amend 
their charters to allow for the municipalities' currently used systems? 

It should be noted that the above-cited statutes are not effectively repealed until 
September 2, 2002. However, the Election Reform Bill, Chapter 2001-40, Laws of 
Florida, has mandated widespread change in Florida's election processes. 

For the reasons stated below, the answer to your question depends on whether or not 
the municipality will be using the county's system or running its own elections. 

Section 101.011, Florida Statutes, provides procedures for voting by paper ballot and 
will be repealed on September 2, 2002. In conjunction with the repeal of this section, 
"paper ballot" is redefined in section 97.021(2)(a), Florida Statutes, as a "printed sheet 
of paper, used in conjunction with an electronic or electromechanical vote tabulation 
voting system". (emphasis added). These two sections basically abolish the use of 
paper ballots without the use of an electronic or electromechanical voting system. 

In general, the Florida Election Code governs municipal elections "in the absence of an 
applicable special act, charter, or ordinance provision," pursuant to section 100.3605(1), 
Florida Statutes. Although municipalities may adopt provisions governing their own 
elections, no charter may conflict with or exempt a municipality from any statutory 
provisions that apply expressly to municipalities. 

Section 101.5604, Florida Statutes, requires that counties "must" use an electronic or 
electromechanical precinct-count tabulation voting system. While this provision 
expressly applies to counties, it does not expressly apply to municipalities. A 
municipality, pursuant to section 100.3605, Florida Statutes, may amend its charter to 
provide for the use of paper ballots for municipal elections. If a municipality chooses to 
use the county's system, then it must abide by the Florida Election Code, which requires 



counties to use, at a minimum, precinct-based optical scan systems. 

SUMMARY  

A municipality may amend its charter to provide for the use of paper ballots in a 
municipal election. If a municipality chooses to use the county's voting system, it must 
use, at a minimum, an optical scan precinct count system. 

 
 

                                                

Sincerely, 
 
 
 
 
L. Clayton Roberts 
Director, Division of Elections

 
 
Prepared by: 
Amy K. Tuck 
Assistant General Counsel 
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