
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

 
   

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

A statute addressed in this opinion has changed.
 
Please consult current Florida law.
 

June 28, 2005 

Mr. Richard Brickman, Chairman 
Florida PBA Law and Order PAC 
c/o Mr. David Murrell 
Florida PBA Executive Director 
Post Office Box 11239 
Tallahassee, FL 32302 

       RE:  DE  05-04  
Electioneering Communications; 
§106.011(18), Florida Statutes 

Dear Mr. Brickman: 

This is in response to your request for an advisory opinion.  As Chairman of a registered political 
committee, Florida PBA Law and Order PAC, the division has the authority to issue an opinion to you 
pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes.   

You advise in your request that the Florida PBA Law and Order PAC plans to make expenditures to 
disseminate messages, ie. paid expressions, through various television advertisements, radio 
advertisements, direct mail, newspaper or other mass print media which reference a clearly identified 
candidate for office without expressly advocating the election or defeat of that candidate.  You also 
advise that you plan to coordinate or consult with candidates regarding the content of the messages, the 
timing of the release of these messages and the markets in which these messages will be released. 

You ask essentially the following questions: 

1.	 Under Chapter 106, Florida Statutes, would expenditures by the political committee 
for a paid expression in a communications media which references a clearly identified 
candidate for office without expressly advocating the election or defeat of that 
candidate constitute a contribution to or on behalf of any candidate? 

2.	 Under Chapter 106, Florida Statutes, may the expenditure described in Question 1 be 
coordinated with or made upon consultation with a candidate without such  
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expenditure constituting a contribution to or on behalf of that candidate by the 
political committee? 

3.	 Under Chapter 106, Florida Statutes, if a candidate who is referenced in or who 
benefits from the paid expression in a communications media by the political 
committee solicits funds, directly or indirectly, for the political committee would such 
solicitation activity cause the expenditures by the political committee for those 
messages to become a contribution to or on behalf of that candidate by the political 
committee?  

The short answers to Questions 1 and 3 are no.  The short answer to Question 2 is yes. 

Section 106.011(18), Florida Statutes, reads as follows: 

(18)(a) "Electioneering communication" means a paid expression in any 
communications media prescribed in subsection (13) by means other than the 
spoken word in direct conversation that:  
1. Refers to or depicts a clearly identified candidate for office or contains a clear 
reference indicating that an issue is to be voted on at an election, without expressly 
advocating the election or defeat of a candidate or the passage or defeat of an issue. 
2. For communications referring to or depicting a clearly identified candidate for office, 
is targeted to the relevant electorate. A communication is considered targeted if 1,000 or 
more persons in the geographic area the candidate would represent if elected will receive 
the communication.  
3. For communications referring to or depicting a clearly identified candidate for office, 
is published after the end of the candidate qualifying period for the office sought by the 
candidate. 
4. For communications containing a clear reference indicating that an issue is to be voted 
on at an election, is published after the issue is designated a ballot position or 120 days 
before the date of the election on the issue, whichever occurs first.  
(b) The term "electioneering communication" does not include:  
1. A statement or depiction by an organization, in existence prior to the time during 
which a candidate named or depicted qualifies or an issue identified is placed on the 
ballot for that election, made in that organization's newsletter, which newsletter is 
distributed only to members of that organization.  
2. An editorial endorsement, news story, commentary, or editorial by any newspaper, 
radio, television station, or other recognized news medium.  
3. A communication that constitutes a public debate or forum that includes at least two 
opposing candidates for an office or one advocate and one opponent of an issue, or that  
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solely promotes such a debate or forum and is made by or on behalf of the person 
sponsoring the debate or forum, provided that:  
a. The staging organization is either: 
(I) A charitable organization that does not make other electioneering communications and 
does not otherwise support or oppose any political candidate or political party; or  
(II) A newspaper, radio station, television station, or other recognized news medium; and  
b. The staging organization does not structure the debate to promote or advance one 
candidate or issue position over another. 
(c) For purposes of this chapter, an expenditure made for, or in furtherance of, an 
electioneering communication shall not be considered a contribution to or on behalf 
of any candidate. 
(d) For purposes of this chapter, an electioneering communication shall not constitute an 
independent expenditure nor be subject to the limitations applicable to independent 
expenditures. [Emphasis added.] 

As you describe them, the type of paid expressions that you plan to make would constitute 
electioneering communications pursuant to section 106.011(18)(a), Florida Statutes.  However, the 
Florida Legislature has specifically stated in section 106.011(18)(c), Florida Statutes, that expenditures 
made for electioneering communications are not considered contributions to or on behalf of any 
candidate for purposes of Chapter 106, Florida Statutes.  Therefore, your planned electioneering 
communications expenditures do not constitute a contribution to or on behalf of the candidate who is 
referenced or depicted in the electioneering communication or to any candidate who may benefit from 
the electioneering communication. 

With regard to Question 2, there are no provisions within Chapter 106, Florida Statutes, which regulate 
activities of coordination or consultation between an entity or person that is engaging in an 
electioneering communication and a candidate who is depicted or referred to in the electioneering 
communication or any candidate who may benefit from the electioneering communication.  Therefore, 
an act of coordination or consultation between your political committee and a candidate depicted or 
referred to in or who may benefit from your electioneering communication would not cause the 
expenditure for the electioneering communication to become a contribution to the candidate.  

Finally, as to Question 3, there are no provisions of Chapter 106, Florida Statutes, which would cause 
contributions made to a political committee that are then used by the political committee to pay for 
electioneering communications to become contributions to a candidate who is referenced in or who 
benefits from the electioneering communication.  The fact that the candidate who is referenced in or 
who benefits from such electioneering communications solicits contributions to the political committee 
does not cause expenditures by the political committee for electioneering communications to become a 
contribution to or on behalf of that candidate by the political committee. 
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SUMMARY 

Electioneering communications expenditures do not constitute a contribution to or on behalf of the 
candidate who is referenced or depicted in or who benefits from the electioneering communication. An 
act of coordination or consultation between a political committee and the candidate depicted or referred 
to in or who benefits from the political committee’s electioneering communication would not cause the 
expenditure for the electioneering communication to become a contribution to the candidate. Finally, the 
fact that the candidate who is referenced in or who benefits from such electioneering communications 
solicits contributions to the political committee does not cause expenditures by the political committee 
for the electioneering communications to become a contribution to or on behalf of that candidate by the 
political committee. 

      Sincerely,

      Dawn  K.  Roberts
      Director, Division of Elections 

Prepared by: 
Sharon D. Larson 
Deputy General Counsel 
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