
 
 
 
 
 
 
 
 
July 31, 2006 
 
 
 
Mr. Peter G. Walsh 
P. O. Box 530583 
Miami Shores, FL  33153-0583 
 
Dear Mr. Walsh: 
 
This is in response to your recent correspondence to me. 
 
You asked for guidance regarding the following three questions in light of the language 
contained in section 106.15(4), Florida Statutes: 
 

1.  May a candidate send an invitation to a campaign fund raiser into a 
government building, by U.S. mail or by E-mail or by fax, to a 
government employee working in a government building? 
 
2.  May a candidate, from outside a government building, telephone a 
government employee working inside a government building and invite 
that person to a campaign fund raiser? 
 
3.  May a candidate, from outside a government building, telephone a 
government employee working inside a government building and solicit a 
political contribution from that person? 

 
Section 106.15(4), Florida Statutes, states: 
 

No person shall make and no person shall solicit or knowingly accept any 
political contribution in a building owned by a governmental entity. For 
purposes of this subsection, "accept" means to receive a contribution by 
personal hand delivery from a contributor or the contributor's agent. This 
subsection shall not apply when a government-owned building or any 
portion thereof is rented for the specific purpose of holding a campaign 
fund raiser. 

 
 



Mr. Peter Walsh 
July 31, 2006 
Page 2 of 2 
 
 
Under this section the acts of solicitation and acceptance are two separate and 
distinct actions.  While the Legislature chose to qualify the term “accept” by 
limiting its application only to personal hand delivery, there is no such “in 
person” qualifier applied by the Legislature to the term “solicit.”  Clearly, had the 
Legislature intended such a limitation, it could and would have included one.  In 
the absence of such a qualifier or an expressed definition of the term, we must 
apply the normal definition of the word.  The American Heritage College 
Dictionary, Third Edition, defines the word as follows:  “to seek to obtain by 
persuasion, entreaty, or formal application.”    Webster’s Unabridged Dictionary’s 
definition is similar.  It states that the word means “to ask or seek earnestly or 
pleadingly; to beg; to entreat; as in we solicit your support.”  
 
Applying the common definition or the word “solicit” to the questions that you 
pose, it would appear that section 106 .15(4), F.S., would prohibit the actions that 
you pose in all three questions. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Sharon D. Larson 
Deputy General Counsel 
 
SDL/lmg 


