
 
 
 
 
 
 
 
March 3, 2006 
 
 
 
The Honorable Ann McFall 
Volusia County Supervisor of Elections 
125 West New York Avenue 
Deland, Florida  32720-5415 
 
        RE:  DE 06-02 

Early Voting; §§ 97.021(7) 
and 101.657, Florida Statutes 

 
Dear Ms. McFall: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion regarding the requirements of 
section 101.657, Florida Statutes.  You are the Supervisor of Elections for Volusia 
County and pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has 
authority to issue an opinion to you. 
 
You have asked essentially the following questions: 
 

1. Is a voter at an early voting site permitted to place their marked 
optical scan ballot into a secured container for later tabulation at 
the main office of the Supervisor of Elections or is the voter 
required to immediately deposit the marked optical scan ballot into 
a tabulation device located at the early voting site? 

 
2. Must every ballot style used in the election be offered at each of 

the early voting sites? 
 

The short answer to Question 1 is that the voter must deposit the marked optical scan 
ballot into a tabulation device located at the early voting site.  The short answer to 
Question 2 is yes. 
 
Section 97.021(7), Florida Statutes, defines “early voting” as, “casting a ballot prior to 
election day at a location designated by the supervisor of elections and depositing the 
voted ballot in the tabulation system.”  By definition, the act of early voting includes the 
depositing of the voted ballot into the tabulating system by the voter.  Therefore, the  
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voter must deposit the marked optical scan ballot into a tabulation device located at the 
early voting site. 
 
As you note in your inquiry, the words, “by depositing the voted ballot in a voting device 
used by the supervisor to collect or tabulate ballots” were stricken by the Florida  
Legislature from the early voting provision of the statutes, section 101.657(1)(a), Florida 
Statutes, effective January 1, 2006.  However, that revision merely removed redundant 
language from the section which had been a carry over from a time in which what is now 
referred to as “early voting” was permitted in a more limited manner and referred to as 
“in-person absentee voting.”  Because the definition of early voting, codified in 20041, 
contained the same requirement, the language contained in section 101.657(1)(a), Florida 
Statutes, was seen as superfluous and stricken during the 2005 legislative session.  
 
As to Question 2, subsections 101.657(1)(a)-(d), Florida Statutes, read as follows: 
 

(1)(a)  As a convenience to the voter, the supervisor of elections shall 
allow an elector to vote early in the main or branch office of the 
supervisor. The supervisor shall mark, code, indicate on, or otherwise 
track the voter's precinct for each early voted ballot. In order for a branch 
office to be used for early voting, it shall be a permanent facility of the 
supervisor and shall have been designated and used as such for at least 1 
year prior to the election. The supervisor may also designate any city 
hall or permanent public library facility as early voting sites; 
however, if so designated, the sites must be geographically located so 
as to provide all voters in the county an equal opportunity to cast a 
ballot, insofar as is practicable. The results or tabulation of votes cast 
during early voting may not be made before the close of the polls on 
election day.  Results shall be reported by precinct.  

(b)  The supervisor shall designate each early voting site by no later than 
the 30th day prior to an election and shall designate an early voting area, 
as defined in s. 97.021, at each early voting site.  

(c)  All early voting sites in a county shall be open on the same days 
for the same amount of time and shall allow any person in line at the 
closing of an early voting site to vote.  

(d)  Early voting shall begin on the 15th day before an election and 
end on the 2nd day before an election. For purposes of a special election 
held pursuant to s. 100.101, early voting shall begin on the 8th day before 
an election and end on the 2nd day before an election. Early voting shall 
be provided for 8 hours per weekday and 8 hours in the aggregate 
each weekend at each site during the applicable periods. Early voting  

                                                 
1 See Sections 9 and 13, Chapter 2004-252, Laws of Florida. 
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sites shall open no sooner than 7 a.m. and close no later than 7 p.m. on 
each applicable day. 

[Emphasis added.]  

As stated in the statute, early voting is offered as a convenience to the voter.  That 
convenience is provided by allowing a voter the option of multiple dates and places at 
which they can cast their ballot, thereby providing them with voting opportunities outside 
the traditional election day and absentee ballot voting options.  The law makes it clear 
that uniformity in the offering of this convenience to voters was of paramount importance 
to the Legislature.  To ensure equal access by all voters, the statute sets specific 
parameters as to the locations of early voting sites, the dates upon which early voting will 
occur and the hours of operation of such sites. Further, in no way did the Legislature 
statutorily limit a voter’s access to any and all early voting sites being utilized during a 
particular election.   By comparison, the Legislature has specifically limited an election 
day voter to voting in their assigned precinct, rather than at any precinct in use on 
election day.  As a result, a voter may vote at any early voting site operating during an 
election.  Therefore, you must have every ballot style used in that election at each of the 
early voting sites. 

SUMMARY 

A voter must deposit the marked optical scan ballot into a tabulation device located at the 
early voting site.  Further, as a voter may vote at any early voting site operating during an 
election, all ballot styles used in that election must be provided at each of the early voting 
sites. 

 

Sincerely, 

 

Dawn K. Roberts 
Director, Division of Elections 

 
Prepared by: 
Sharon D. Larson 
Deputy General Counsel 
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