
 
 
 
 
 
 

June 1, 2006 
 
 

The Honorable Lori Edwards 
Polk County Supervisor of Elections 
P.O. Box 1460 
Bartow, Florida  33831-1460 
 
 
        RE:  DE 06-08 

Absentee Ballots: §§ 101.68, 101.69 
and 104.18, Florida Statutes 

 
Dear Ms. Edwards: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion.  You are the Supervisor of Elections for Polk 
County and pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes, the Division of Elections has authority to 
issue an opinion to you. 
 
You have asked essentially the following questions: 
 

1.  If a registered elector votes an absentee ballot and returns it to the supervisor of 
elections office in the county where registered, then relocates to another county in Florida 
and changes his or her registration to that county before the election: 
 

a.  Can the Canvassing Board at the original county count the absentee ballot? 
 

b.  Can the elector vote absentee in the county to which he or she has relocated? 
 

c.  Can the elector vote early in the county to which he or she relocated? 
 

d.  Can the elector vote on Election Day at his or her polling place in the county to 
which he or she relocated? 

 
2.  Same questions as in 1., but the elector relocates within the original county but moves 
from one legislative district to another? 

 
The short answer to Question 1 a. is yes.  The short answer to Questions 1 b. through 1 d. is no.  The 
answers to Question 2 would mirror the answers to Question 1. 
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As to Question 1, section 101.68 (1), Florida Statutes, states: 
 

The supervisor of the county where the absent elector resides shall receive the voted 
ballot, at which time the supervisor shall compare the signature of the elector on the 
voter's certificate with the signature of the elector in the registration books to 
determine whether the elector is duly registered in the county and may record on 
the elector's registration certificate that the elector has voted.  However, effective 
July 1, 2005, an elector who dies after casting an absentee ballot but on or before election 
day shall remain listed in the registration books until the results have been certified for 
the election in which the ballot was cast. The supervisor shall safely keep the ballot 
unopened in his or her office until the county canvassing board canvasses the vote.  After 
an absentee ballot is received by the supervisor, the ballot is deemed to have been 
cast, and changes or additions may not be made to the voter's certificate.  [Emphasis 
added.] 

 
Section 101.68(1), Florida Statutes, makes it very clear that an absentee voter has cast their ballot when 
it is received by the supervisor.  As a result, upon receipt of the absentee ballot by the Supervisor of 
Elections, the voter has voted in that election.  It then follows that the critical determination with regard 
to whether the voter was eligible to cast their ballot in the election must coincide with the date that the 
ballot is actually cast. 
 
By way of comparison, the determination regarding a voter’s eligibility to cast a ballot on any given day 
during the early voting period is made based upon the voter’s status when they present themselves to 
cast their ballot at the early voting site.  If they are eligible on that particular day, they are permitted to 
cast a ballot which is immediately tabulated.  That ballot is not held for an eligibility determination to be 
made based upon their actual eligibility on Election Day.  
 
Therefore, with regard to Question 1 a., the voter in your scenario was eligible to vote on the day that 
their ballot was cast.  The County Canvassing Board in the original county can count the absentee ballot 
cast by that voter. 
 
Since the voter has already voted in the election, the voter could not be permitted to vote again.  Section 
101.69, Florida Statutes, states in pertinent part that, “[a]n elector who has returned a voted absentee 
ballot to the supervisor…is deemed to have cast his or her ballot and is not entitled to vote another ballot 
or to have a provisional ballot counted by the county canvassing board.”  Further, voting more than one 
ballot at any election is prohibited by section 104.18, Florida Statutes.  Therefore, where a voter has 
returned a voted absentee ballot to the supervisor of elections the voter could not vote absentee in the 
county to which he or she has relocated before the actual election, the voter could not early vote in the 
county to which he or she relocated and the voter could not vote at their precinct in the new county on 
Election Day.   
 
Finally, applying the same reasoning as stated above, the answers to Question 2 would mirror the 
answers to Question 1. 
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SUMMARY 
 

Upon receipt of the absentee ballot by the Supervisor of Elections, the voter has cast their ballot and is 
considered to have voted in that election.  If the voter was eligible to vote on the day the absentee ballot 
was received by the Supervisor, the County Canvassing Board can count the absentee ballot cast by that 
voter.  If the voter then moves to another county after casting their absentee ballot, but before Election 
Day, they would not be permitted to cast an absentee ballot, early vote or vote at the precinct on Election 
Day in the new county.  
 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Dawn K. Roberts 
      Director, Division of Elections 
 
Prepared by: 
Sharon D. Larson 
Deputy General Counsel 
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